Tehnologija
26

Od SAD-a do Japana: Kako ljudi širom svijeta koriste emotikone

Klix.ba
Sedamnaesti juli obilježava se kao Dan emotikona, a iz godine u godinu njihov način korištenja mijenja se od države do države.

Emotikon koji je najviše tweetovan ove godine je lice sa suzama radosnicama kako ga je prozvao Unicode. Nakon njega slijedi nasmijano lice sa srcem u očima emotikon koji plače. Situacija je, međutim, promjenjiva od države do države.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji i Kanadi najzastupljeniji je tužni emotikon, dok Francuska i Italija slave ljubav. Kolumbija, Brazil i Argentina imaju slavljeniču reputaciju i slušanje muzike kada su u pitanju emotikoni.

Organizatori Dana emotikona imaju i svoj web site i pozivaju sviju da objave svoje omiljene emotikone i smajlije na Twitteru i drugim mrežama koristeći obavezno hashtag #WorldEmojiDay!

Emotikoni su dio japanske kulture i koriste se u pisanju poruka i na web stranicama. Prvi put su se pojavili 1998. ili 1999. godine, skoro 20. godina nakon smajlija, a kreatorom se smatra radnik NTT DoCoMo-a, Shgetaka Kurita.

Emoji, kako se izgovaraju na japanskom, danas su dio internacionalne kulture pisanja poruka, a posebno su popularizirani 2011. godine, kad ih je Apple uveo u svoje servise za razmjenu poruka, kao dio standardne "opreme". Preveden s japanskog Emoji bi bio piktogram, nastao od slova i znakova, koji se inače koriste.