Tehnologija
7

Nova verzija emotikona bit će objavljena u utorak, Apple insistirao na izbacivanju simbola puške

Klix.ba
Naredni update emotikona koji će biti objavljen u utorak razlikovat će se od prvobitne zamišljene verzije, nakon što je kompanija Apple zahtjevala da se ne objavljuju emotikoni sa simbolom puške i petoboja.

Niko nije obrazložio zbog čega je Apple zahtjevao tu izmjenu, ali se pretpostavlja da se to odnosi na kontrolu naoružanja te je u cilju smanjenja promocije oružja stigao takav prijedlog.

Unicode konzorcijum koja je odgovorna za razvoj novih emotikona dobila je zahtjev od Applea, a koji je podržao i Microsoft, o zabrani objavljivanja emotikona koji se odnosi na pušku i borbu.

Unicode konzorcijum će u utorak objaviti 72 nova emotikona, među kojima su trebali biti puška i simbol petoboja, što je vjerovatno trebalo biti povezano s nadolazećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Unicode je potvrdio da puška i moderni petoboj neće biti dio nove 9.0 verzije emotikona, ali bez obrazloženja.

Iako je Unicode nezavisna organizacija, njene članice poput Applea, Microsofta ili Googlea, koje implementiraju emotikone na svoje platforme, imaju pravo glasa kada treba odobriti njihovu upotrebu.

Nova verzija emotikona sadržavat će simbole slanine, avokada, selfie simbole i zvanično će biti objavljena 21. juna. Međutim, bit će potrebno neko vrijeme dok ih Apple, Google, Microsoft i drugi ne integriraju u svoje operativne sisteme.