Iz biografije Stevea Jobsa
0

Od odbačenog djeteta do genija koji je mijenjao svijet

Sarajevo-x.com
Osnivač kompanije Apple Steve Jobs (56), koji je umro u srijedu, bio je jedan od najbogatijih, najmoćnijih i najinventivnijih ljudi na svijetu.

Rođen je 1955. godine u San Francisku od majke Amerikanke i oca Sirijca, tada studenata, ali su ga roditelji potom dali jednoj starateljskoj porodici. Njegov biološki otac Abdulfatah Jandali kasnije je postao profesor političkih nauka, a majka Joana Simpson bavila se patologijom govora i rodila još jedno dijete. Jobsova polusestra Mona Simpson postala je poznati pisac i univerzitetski profesor engleskog jezika.

Staratelji, koje on nije dozvoljavao tako zvati već ih je smatrao svojim roditeljima, su Jobsa nazvali novim imenom, Steve Paul, a on je kasnije pronašao svoju biološku porodicu i redovno ih posjećivao, posebno polusestru Monu. Još kao srednjoškolac počeo se baviti računarskim tehnologijama. Studije je napustio nezadovoljan onim što nude, da bi se posvetio samo temama koje su ga zanimale - tako je i na univerzitetu pohađao predavanja samo iz predmeta koje je smatrao bitnim. Potom se zaposlio u kompaniji koja je proizvodila video-igrice.

Sa kolegom Steveom Wozniakom napravio je prvi računar kada je imao 21 godinu, realizujući svoje dizajnerske i marketinške ideje. U prvi posao ušao je sa svega 1.000 dolara, ali je njegova inventivnost ubrzo donijela velike uspjehe. Firmu su, kao i prve modele računara, nazvali po Jobsovom omiljenom voću - jabuci (Apple). Prepoznatljivi logo kompanije je zagrižena jabuka, u duginim bojama. Već prve godine, Apple je inkasirao oko 140 miliona dolara.

Njegovi računari pokazali su se kao jednostavni za upravljanje i otuda lako pristupačni za početnike. Apple je, zapravo, pokrenuo hardversku revoluciju, ali je i ta firma doživljavala uspone i padove, posebno krajem devedesetih. Prije sedam godina, Jobs je saopštio javnosti da ima velike zdravstvene probleme. Od 2004. liječio se od raka pankreasa, rijetkog i manje agresivnog oblika.

Za to vrijeme kompaniju je vodio Tim Cook, koji je nedavno preuzeo funkciju direktora. Zabrinutost za budućnost Applea bila je kratkotrajna, pošto se ispostavilo da je Cook uspješno vodio poslove niz godina. Kada mu je dijagnosticiran rak, Jobs je tri puta napuštao kompaniju. Krajem augusta ove godine je saopštio da se povlači sa funkcije izvršnog direktora. Samo pola mjeseca ranije, nagovijestio je gradnju novog, supermodernog sjedišta kompanije u kalifornijskom gradiću Cupertino, a u vrijeme kada je Apple zvanično proglašen najvrednijom kompanijom na svijetu.

Jobs je jedan od simbola i možda najprepoznatljivije ime “Silikonske doline” smještene nedaleko od San Franciska. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 8,3 milijardi dolara. Privatno, Jobs je bio budista i oženio se na budističkoj ceremoniji 1991. godine. Iz tog braka ima troje djece, kao i kćerku iz prethodne veze. Čuveni su njegovi govori u kojima je studente pozivao da "ostanu gladni i luckasti", a među "luckastim" stvarima koje je i sam radio, mediji su pisali da je bio sklon “eksperimentisanju” sa narkoticima, prenio je Tanjug.