Nova opcija na Facebooku
0

Obavijestite prijatelje da očekujete dijete

Sarajevo-x.com
Popularna društvena mreža Facebook od sada svojim korisnicima, budućim roditeljima, omogućava da na porodičnu listu na svom profilu dodaju i nerođeno dijete, javlja CNN.

Među već poznatim opcijama "kćerka, sin, supruga i suprug", na Facebook je dodana i opcija upisivanja nerođenog djeteta koje roditelji očekuju. Moguće je dodati i datum očekivanog poroda, kao i ime djeteta.

Ova opcija je prvi put omogućena prošle srijede. Omogućava da se ime nerođenog djeteta pojavi među ostalim imenima članova porodice korisnika profila, a promijenjeni status će se pojaviti u News Feedu.

Mnogi špekulišu da bi ova opcija trebala smanjiti otvaranje novih profila za djecu, jer je to protiv pravila Facebooka kojim se zabranjuje posjedovanje profila osobama mlađim od 13 godina.

Nova opcija je možda dobar način da korisnici Facebooka sa svojim prijateljima podijele radnosnu vijest o tome da će postati roditelji, dok neki blogeri upozoravaju da to može biti problem.

"Nova opcija može biti uzročnik problema ukoliko se koristi nepažljivo. Trudnice tako mogu objaviti i otkriti informaciju da očekuju dijete, a da su pri tome željele sačekati nekoliko mjeseci prije nego to saopće svom poslodavcu. Osim toga, postoji i šansa da se tokom trudnoće dogodi pobačaj, nakon čega bi žena došla u situaciju da mora povući, odnosno obrisati ono što je prethodno najavila", napisao je jedan bloger za novine San Francisco Chronicle.

Spisateljica Jamie Frevele kazala je da uklanjanje nerođenog dijeteta sa porodične liste zbog neželjenog ili neophpodnog pobačaja nije ni slično situaciji u kojoj neko mijenja status veze u "single". Situacija sa izgubljenim djetetom je mnogo gora, te zbog toga Feveleova nije pristalica nove opcije na Facebooku.