Štedi bateriju
72

Novo: Tamna tema (dark mode) portala Klix.ba

Klix.ba
Prateći svjetske trendove i osluškujući želje naših mnogobrojnih čitatelja za vas smo kreirali posebnu tamnu temu, ili popularni “dark mode”, portala Klix.ba.

Tamna tema ili dark mode web stranica je u posljednje vrijeme sve popularnija kod određenog broja korisnika interneta koji za većinu svojih portala, aplikacija i društvenih mreža imaju uključenu ovu opciju. Od danas, za sada samo na webu portalu Klix.ba (u browseru) možete uključiti tamnu temu klikom na ikonicu sunca u meniju, a uskoro će ona stići i na naše aplikacije (android i iOS). Ukoliko vam je podešena tamna tema na nivou operativnog sistema, onda će se ona automatski aplicirati i na portal Klix.ba.

Korištenje tamne teme je subjektivna stvar svakog korisnika i naravno nije za svakog, ali oni kojima je uključena tvrde da donosi mnoge prednosti kao što su npr. tamna tema poboljšava korisničko iskustvo, poboljšava kontrast između teksta i pozadine i time poboljšava čitljivost. Korisnici tvrde da je tamna tema manje naporna za oči pogotovo u mraku, neki kažu da izgleda “cool” i "elegantno".

Poznato je da tamna tema štedi bateriju (vrijedi samo za OLED ekrane) te može smanjiti glavobolje nastale dužim gledanjem u ekran. Neki korisnici tvrde da im tamna tema omogućava da lakše zaspu i duže spavaju nakon korištenja mobitela ili računara.