Otvara nove mogućnosti
16

Novi uređaj omogućava mozgu da funkcioniše neovisno o tijelu

D. B.
Naučnici su razvili inovativnu tehnologiju koja omogućava mozgu da funkcioniše neovisno o tijelu, odnosno bez oslanjanja na biološki input ostatka tijela.

Inovacija otvara nove mogućnosti istraživanja "čiste" moždane aktivnosti odvojeno od utjecaja tijela.

"Invoativna metoda omogućava istraživanje fokusirano na mozak neovisno o tijelu, što nam daje način da odgovorimo na fiziološka pitanja na način koji ranije nije bio moguć", izjavio je Juan Pascual, vođa novog istraživanja.

Inovativni sistem je nazvan ekstrakorporalna pulsirajuća kontrola cirlukalcije ili kraće EPCC.

Mozak igra važnu ulogu u izvršavanju različitih fizioloških procesa poput otkucaja srca, disanja te ciklusa spavanja i buđenja.

"Istovremeno, rad mozga je podložan utjecajima koji potiču iz tijela, kao što su nivoi šećera u krvi, krvni pritisak i oksigenacija.

Prema riječima autora, dosad nije postojao praktičan pristup za odvajanje mozga od tijela u svrhu istraživanja kako ti faktori utječu na funkciju mozga. No, sada EPCC pruža unikatnu šansu za istraživanje kompleksnosti moždane aktivnosti u regulisanom, izoliranom okruženju.

Prema zvaničnom saopćenju, uređaj funkcioniše izolirajući krvotok prema mozgu, čime održava organ i omogućava mu da radi neovisno od ostatka tijela nekoliko sati.

Uređaj je testiran na mozgu svinje.

Ovaj eksperimentalni model su istraživači iskoristili za preusmjeravanje protoka krvi u mozak preko pumpe, što im je omogućilo da kontrolišu krvni pritisak, volumen, temperaturu, oksigenaciju i nivoe ishrane. Tokom pet sati su istraživači uočili malu ili nikakvu promjenu u moždanoj funkciji i drugim faktorima.

Uređaj bi potencijallno mogao unaprijediti bajpas tehnologiju srce-pluća stimulišući prirodni protok krvi u mozgu.

"Uređaji za kardiopulmonalni bajpas repliciraju neke funkcije srca i pluća isporučujući kontinuirani protok krvi zasićene kisikom kroz tijelo. Nasuprot tome, novi uređaj isporučuje krv pomoću pulsativnog toka, slično kao ljudsko srce, što je razlika koja može spriječiti nuspojave povezane s mozgom ponekad uzrokovane mašinama za kardiopulmonalni bajpas", navodi se u saopćenju.