Novost iz Toshibe
0

Novi tablet kompjuter sa poboljšanim operativnim sistemom Android

Sarajevo-x.com
Kompanija "Toshiba" planira privući kupce novim tablet kompjuterom koji sadrži ekran veći od iPadovog, kao i ponudom nove verzije "Googleovog" mobilnog operativnog sistema Android namjenjenog takvim uređajima, javlja "Press Association".

Toshiba tablet kompjuter će imati ekran osjetljiv na dodir veličine 10,1 inči, za razliku od 9,7-inčnog ekrana "Appleovog" iPada. Bit će opremljen i nadolazećom verzijom operativnog sistema Android koja je nazvana Honeycomb.

Novi operativni sistem će biti bolje prilagođen uređaju u odnosu na verzije OS Android koje su fokusirane na mobitele, te će aplikacije moći iskoristiti veliki ekran ovog tablet kompjutera.

Japanski proizvođač će novi tablet kompjuter predstaviti na godišnjem sajmu CES koji će se održati u Las Vegasu sljedeće sedmice. Na sajmu će se pojaviti i tablet kompjuteri drugih proizvođača, a uskoro bi se trebali naći i u prodaji.

Nakon što je kompanija "Apple" predstavila iPad u januaru prošle godine, potražnja za tablet kompjuterima se povećala, a proizvođači su se počeli takmičiti kako bi privukli što više kupaca i profitirali na popularnosti iPada.

Toshiba tablet kompjuter nije prvi kojeg je proizvela ova kompanija niti je prvi koji koristi operativni sistem Android, ali je prvi koji će kompanija prodavati na američkom tržištu. Nova generacija tablet kompjutera bi se u pradavnicama trebala pojaviti do kraja juna. Cijena još uvijek nije poznata, ali zvaničnici kompanije vjeruju da će biti konkurentna cijeni iPada koji košta od 374 do 620 eura, zavisno od kapaciteta memorije i wireless mogućnosti.

Ekran Toshiba tablet kompjutera ima mogućnost prikazivanja HD videa u rezoluciji 1080 piksela, najvećoj koja se nudi na današnjim televizorima, te sadrži HDMI port putem kojeg ga je moguće spojiti sa HD televizorom. Podržavati će i Flash video format kao i tablet kompjuter Samsung Galaxy, što nije slučaj sa iPadom.

Toshiba tablet kompjuter će posjedovati Nvidia Tegra 2 procesor i 2-megapikselnu kameru na prednjoj strani za video razgovor, kao i drugu 5-megapikselnu kameru sa zadnje stranje.