Zaštita za mobitele
0

Novi softver namijenjen slavnim ličnostima može odbiti hakerske napade

Sarajevo-x.com
Vlasnici "pametnih" mobitela bi uskoro mogli biti potpuno zaštićeni od hakera revolucionarnim softverom kojeg je razvila britanska kompanija specijalizovana za kompjutersku sigurnost.

Dva britanska biznismena su osnovala kompaniju čiji softver može odbiti hakerski napad. Kompanija Lolla će ovu uslugu ponuditi slavnim ličnostima koje strahuju da bi njihove mobitele mogli napasti hakeri. Sjedište kompanije se nalazi u Wellingu u Kentu, a osmislio ju je Carlos Bevilacqua.

Zajedno sa Thomasom Farringtonom, Bevilacqua je predao zahtjev za patentiranje kompjuterskog softvera početkom godine, pišu britanski mediji.

"Novi softver nam omogućava da odbijemo hakerske napade na mobilne telefone, kao i da šifrujemo pozive i tekstualne poruke koje idu od jednog kad rugom uređaju. Naši sistemi onemogućavaju krađu tekstualnih poruka i hakovanje mobilnih telefona. Novi softver je toliko sofisticiran da pristup nudi samo nakon analizom otiska prsta, kao i autorizovanim uređajima i opremi", objasnio je glasnogovornik kompanije Lolla.

Osnivači kompanije planiraju još dvije usluge. Prva je "AppGuard", koja se brine da su aplikacije koje se preuzimaju zaštićene od ilegalnog kopiranja i distribucije, što štiti profit proizvođača.

Druga usluga je "Mobile Gatekeeper" koja odbija hakerske napade, a namijenjena je ljudima koji nesvjesno downloaduju zaražene aplikacije.

Za mjesečnu nadoknadu, čija će visina biti poznata nešto kasnije, kompanija garantuje da njihov sigurnosni tim prati mobitel i kompjuter 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

"Aplikacija Gatekeeper može pratiti i mobitele i kompjutere i informisati slavnu ličnost da je neko pokušao hakovati njen uređaj. U isto vrijeme naš tim može identifikovati hakera i dati mu do znanja da će biti pronađen i kažnjen", dodao je glasnogovornik kompanije Lolla.