Guardian GT
12

Novi robot kompanije Sarcos daje ljudima nevjerovatno snažne mehaničke ruke

Klix.ba
Kompanija Sarcos proizvela je robota naziva Guardian GT koji ima ruke duže od dva metra i može podići blizu 500 kilograma radioaktivnog otpada. Robotičari su razvijali Guardian GT godinama, ali možda najbolji robot proizveden u 2017. godini konačno je dostupan za kupce.

Iako Guardian GT izgleda ogromno, ovaj robot je veoma spretan. Robotom se upravlja uz pomoć dva osjetljiva kontrolera koja daju nevjerovatnu moć vašim rukama. Guardian GT u svakom trenutku precizno prati naredbe, a oni koji upravljaju robotom uvijek imaju povratnu informaciju o kretanju robota i težini koju on nosi. Guardian GT u svakoj ruci može ponijeti blizu 250 kilograma.

Cjelokupan efekat koji su predstavnici Sarcosa željeli postići jeste da se čovjek osjeća kao robot upravljajući Guardianom GT.

"Razmak između ramena robota isti je kao kod čovjeka. Robot je vrlo intuitivan. Taj kinematički ekvivalentni koncept omogućava svakom novom operateru da bez ikakvog treninga koristi mašinu", kazao je za Wired direktor Sarcosa Ben Wolff.

Guarduian GT odličan je za izvođenje komplikovanih i opasnih poslova kao što je čišćenje nuklearnih elektrana. Iz Sarcosa vjeruju da Guardian GT nije samo specijalni alat, već da predstavlja budućnost teške industrije. Uz kombinaciju snage robota i fleksibilnosti čovjeka, američka kompanija želi omogućiti da teške poslove obavlja što manje ljudi.

"Raditi zajedno s robotima bolje je nego pustiti da roboti rade za nas", poručuju iz Sarcosa.

Vezani članci