"Sigurna cigareta"stiže uskoro
0

Novi inhalator je alternativa elektronskim uređajima

Sarajevo-x.com
Vlade mnogih zemlja svijeta vode pravi rat protiv cigareta. Na pakovanjima se nalaze upozorenja o opasnostima po zdravlje, a u nekim zemljama se stavljaju i slike pluća uništenih rakom.

U Velikoj Britaniji je pušenje na javnom mjestu zabranjeno 2007. godine, a istu zabranu su kasnije uvele i mnoge druge evropske zemlje. Razlog za ovo nije samo briga za pušače, nego i briga za zdravlje nepušača koji udišu dim cigareta sa toksičnim hemikalijama, piše Daily Mail

Ovo je mnoge firme motivisalo da u strahu od gubitka prihoda razmišljaju o alternativi, odnosno o sigurnoj cigareti. Nova cigareta može zadovoljiti potrebu za nikotinom bez štetnog utjecaja na pluća i opsanosti od raka, enfizema ili bolesti srca. Već sada je dobila status mita u industriji. Iako velike kompanije, koje prodaju duhanske proizvode rade na "zdravom pušenju" već pedeset godina, tehničke i ekonomske prepreke su do sada bile prevelike.

No, nakon nedavnih naučnih dostignuća i otkrića, zdravo pušenje bi uskoro moglo postati stvarnost. Jedna od najvećih duhanskih kompanija, BAT, u pregovorima je sa Britanskom medicinskom regulatornom agencijom kako bi dobila licencu za prvu "sigurnu cigaretu".

Ova cigareta će izgledati, stvarati osjećaj i ukus kao i obična cigareta, ali neće predstavljati rizik po zdravlje, koji je povezan sa duhanom, kako za pušače tako i za ljude oko njih. Prva alternativa cigaretama, tzv. elektronska cigareta, na tržištu se pojavila prije četiri godine.

Izum kineskog izumitelja HonLika su plastični cilindri u obliku cigarete, koje napaja baterija. Oni stvaraju dim koji sadrži nikotin, ali ne i katran. Vrh cigarete zasvijetli prilikom uvlačenja dima. Problem je što ove cigarete ne zadovoljavaju mnoge pušače, jer ne isporučuju dovoljnu količinu nikotina.

Kompanija British American Tobacco, koja proizvodi cigarete Dunhill, Kent i Lucky Strike, otkupila je prava za novu formu zamjene za cigarete, koju je razvila britanska medicinska firma Kind Consumer.

"Neelektronski nikotinski inhalator", koji će dobiti jednostavnije ime kada bude spreman za tržište, pruža psihološke podražaje i potpuni osjećaj pušenja. Poput kineske elektronske cigarete, ovaj inhalator će izgledati kao i obična cigareta, a osiguravati će i potrebnu dozu nikotina. Doza nikotina će za razliku od elektronske cigarete biti veća. Sigurne cigarete bi se za manje od dvije godine mogle naći u prodaji širom svijeta.