|

Novi hakerski napadi na portal Sarajevo-x.com

Novi hakerski napadi na portal Sarajevo-x.com
0
S
Sarajevo-x.com
30.11.2009. u 20:35
24
komentara
0

dijeljenja
Novi hakerski napadi na portal Sarajevo-x.com
Najposjećeniji bosanskohercegovački internet portal Sarajevo-x.com ponovo je postao žrtva hakerskih DDoS napada, koji su započeli u ponedjeljak, 30. novembra u poslijepodnevnim satima.
Zbog ovih napada velikom dijelu korisnika u potpunosti je onemogućen pristup portalu. Molimo vas za strpljenje dok radimo na rješavanju problema.

Ovo je već četvrti napad na naš portal ovakve vrste u protekle dvije godine, a drugi ove godine. Ohrabruje činjenica da je pokretač posljednih napada iz februara ove godine uhapšen, pa vjerujemo da će tako biti i ovaj put, jer će svi prikupljeni podaci biti proslijeđeni Federalnoj upravi policije.

Inače, DDoS napadi predstavljaju jedan od najčešćih načina onemogućenja rada određene internet stranice. Radi se o tome kada stotine, hiljade ili desetine hiljada računara šalju bespotreban saobraćaj na server, zbog čega se zagušuje mreža i opterećuje server tako da obični korisnici ne mogu neometano učitavati stranice. Ovi računari, koji se zovu "zombie", uglavnom su zaraženi virusima ili crvima, koje naručitelj napada koristi za napad na određeni server.

Nažalost, osim skupih rješenja, još uvijek u svijetu nije pronađena stopostotna zaštita protiv DDoS napada, a šteta koju prouzrokuju ovi napadi je ogromna.

Sve velike svjetske web stranice nerijetko su žrtve ovakvih napada, a posljednjih par godina veoma su česti napadi na kako regionalne tako i bosanskohercegovačke web stranice.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...