Tehnologija
4

Novi format SIM kartica za tanje i manje telefone

Klix.ba
Na 55. zasjedanju, koje je održano 31. maja i 1. juna u Osaki u Japanu, tehnički komitet Evropskog instituta za telekomunikacijske standarde (ETSI) je usvojio novu formu SIM kartica.

SIM kartice sada zauzimaju puno mjesta u mobilnim uređajima, mjesta koje svakodnevno postaje sve vrednije kako se povećava broj karakteristika telefona.

Nove SIM kartice će biti 40 posto manje nego prethodne. Bit će duge 12,3 milimetra, široke 8,8 milimetara, a njihova debljina će iznositi 0,67 milimetara. Nove kartice će biti pakovane i distribuisane tako da će biti kompatibilne i sa svim dosadašnjim mobilnim uređajima. Novi dizajn će pružati istu funkcionalnost kao i dosadašnje kartice.

SIM kartice se koriste za sigurno povezivanje mobilnog uređaja sa korisničkim računom, sprečavanje krađe podataka i direktno spajanje sa korisnikom. One su dio sigurnosnog sistema mobilnih mreža i integrisane su u svaki GSM, UMTS i LTE uređaj. Do sada je napravljeno više od 25 milijardi SIM kartica, a svjetske industrije i dalje svake godine prave više od 4,5 milijarde kartica.

Nova forma je usvojena u dogovoru sa najvećim svjetskim mobilnim operaterima, proizvođačima kartica i mobilnih uređaja, prenosi Engadget.

Činjenica da su usvojene dimenzije identične onima koje je predložio Apple je već izazvala kontroverze i kritike među proizvođačima mobilnih uređaja širom svijeta.