Tehnologija
22

Novi alat: Pitajte Google kako da skuhate ručak ili popravite nešto

Klix.ba
Želite spremiti neko jelo, ali ne znate kako? Hitno trebate nešto popraviti u kući, a majstor ne može doći? Google je pronašao rješenje za to. Zahvaljujući novom Centru za pomoć ljudi će moći preko interneta pozvati stručnjake u pomoć. Neki savjeti, odnosno usluge će biti naplaćivani po zadatku ili minuti razgovora, dok će drugi biti potpuno besplatni.

Google je danas pokrenuo novi alat nazvan Helpouts, kako bi omogućili ljudima da od stručnjaka zatraže pomoć u bilo kojem trenutku. Sve što je korisnicima potrebno je web-kamera i profil na Google+ mreži.

Svi oni koji smatraju da posjeduju određene vještine mogu se prijaviti za instruktora, a do sada je to učinilo više od 1.000 ljudi. Oni će korisnicima Googlea nuditi savjete o kuhanju, pjevanju, šminkanju, kućanskim popravkama, popravkama računara, kao i o vježbanju joge, radu u Photoshopu, mijenjaju sijalica...

Google je na ovu ideju došao uvidjevši da su na YouTubeu, videoservisu koji je također u njihovom vlasništvu, najgledaniji klipovi o tome kako nešto uraditi. Čak 56 posto odraslih gleda snimke sa instrukcijama o tome kako nešto uraditi, pa je Google shvatio da se takvo nešto može i veoma dobro unovčiti.

S obzirom na to da je nekima potrebno više instrukcija od obične demonstracije i poduke, Google je odlučio omogućiti korisnicima da razgovaraju s instruktorima koji će im korak po korak demonstrirati kako nešto učiniti, a korisnici im mogu postavljati pitanja i tražiti dodatna objašnjenja.

"Ponekad su vam potrebne samo činjenice, a nekada tu mora biti neko ko će vam gledati preko ramena i pokazivati kako da nešto činite", kazao je za CNN Udi Manber, Googleov potpredsjednik Odjela za inžinjering.

On je dodao da će savjeti korisnicima biti učinkoviti, ali i povoljni.

Već je urađeno testiranje i to među Googleovim zaposlenicima. Tako se jedan od uposlenika preko Helpoutsa povezao sa nutricionistom, pokazao mu šta sve ima u frižideru, a onda zatražio savjete o promjeni prehrambenih navika.

Za sada, korisnici Googlea će moći dobiti usluge i savjete iz oblasti umjetnosti i muzike, tehnologije, kuhanja, obrazovanja, mode i ljepote, fitnessa, prehrane te savjete o uređivanju doma i vrta.

Također, korisnici će moći dobijati usluge i o tome kako sačuvati zdravlje, kako živjeti s dijabetesom ili kako dojiti dijete.

Svi ljekari koji budu svoje usluge nudili preko Helpoutsa bit će provjeravani.

Napravljena je i Helpouts aplikacija za androide, a savjeti stručnjaka se plaćaju preko Google Walleta. Cijene će određivati stručnjaci, a neki će ljudima pomagati besplatno.