Tehnologija
0

Nove linije iPada izazvat će buru na tržištu tableta

Klix.ba
Apple bi 22. oktobra trebao predstaviti svoju novu liniju iPada, što bi trebalo dodatno usijati tržište uz konkurenciju uređaja pogonjenih Googleovim i Microsoftovim softverom.

Analitičari predviđaju da će iPad biti zvijezda događaja u San Franciscu, na koji je moguće doći samo sa pozivnicom.

"Glavni posao za Apple je da izbaci nešto na velikom iPadu, što će uzbuditi ljude, dok Mini mora sustići ono što su svi ostali već uradili. Mnogo toga se dešava na tržištu velikih tableta, a tu je i ogromna količina izbora sa manjim uređajima", rekao je analitičar Stephen Baker za AFP.

Appleovi tableti suočit će se sa snažnom konkurencijom notebook računara sa ekranom osjetljivim na dodir, pogonjenih Microsoftovim Windowsom, a čije cijene se kreću između 350 i 500 dolara.

"Apple će biti prvi na tržištu velikih tableta još dugo vremena, ali će se definicija konkurencije promijeniti", rekao je Baker.

Apple je pod pritiskom prilagođavanja tržištu premium tableta sa visokokvalitetnim ekranima, na kojem će se Mini morati izboriti za svoj udjel.

Amazon je već počeo dostavljati nove, nadograđene Kindle Fire HDX tablete po početnoj cijeni od samo 229 dolara.

Googleov tablet Nexus 7, pogonjen Androidom, je također veoma popularan, posebno zbog prilično pristupačne cijene.

Pozivnice koje je Apple poslao za svoj događaj vrlo su malo otkrile izuzev vremena i mjesta događaja. "Imamo još toga da pokrijemo", pisalo je u pozivnicama.

Nepotvrđeni izvještaji navode da će Apple prikazati novu verziju iPada, koja će biti tanja od prethodnika i imati poboljšane mogućnosti kamere.

Analitičari smatraju da će novi iPad imati procesore moćnije od onih u nedavno predstavljenom iPhoneu 5S. Pretpostavlja se da će imati i skener otiska prsta, poput iPhonea 5S. Nadograđena verzija iPada Mini očekuje se sa poboljšanim ekranom.

Prema anketama, iPad je i dalje najprodavaniji tablet, ali njegov udjel na tržištu ozbiljno su narušili konkurenti pogonjeni Googleovim Androidom.

Očekuje se da će Apple na događaju razgovarati i o svom operativnom sistemu, kao i o MacBook liniji laptopa.

Vezani članci