Krađa patenata
0

Nova tužba Samsunga protiv Applea u Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Južnokorejski Samsung Electronics podnio je tužbu protiv američkog rivala Applea u Njemačkoj zbog navodne ''krađe'' patenta, tvrdeći da je američka kompanija prekršila pravila poštovanja patenta četiri uređaja, prenose strane agencije.

Čelnici Samsunga predali su tužbu regionalnom sudu u Mannheimu zbog povrede patenta, uključujući one za tehnologiju telekomunikacijskih standarda i korisničkog interfacea.

Dvije kompanije uključene su u pravnu bitku koja ima više desetaka slučajeva širom svijeta dok se bore za primat u svijetu tehnologije. Samsung i Apple se bore za dominaciju nad tržištem smartphonea i tablet računara, koje je jedno od najunosnijih tržišta danas.

Apple je u aprilu podnio tužbu protiv Samsunga za kopiranje iPhone i iPad dizajna, a Samsung bazira svoje tužbe na tehnološkim patentima prije nego na dizajnu.

Na početku decembra Viši sud u Australiji dozvolio je Samsungu da prodaje Galaxy 10.0 tablet za vrijeme Božića bez obzira na to što je Apple uložio žalbu. Prije nekoliko dana federalni sudija u San Joseu u Kaliforniji odbio je zahtjev koji je došao iz Applea da se zabrani prodaja tri Samsungova smartphonea i tablet računara u Sjedinjenim Američkim Državama.