Od mekih materijala
35

Nova robotska ruka može pomoći pacijentima nakon moždanog udara i donijeti revoluciju u fizioterapiju

D. B.
Screenshot: BBC
Screenshot: BBC
Istraživači s Univerziteta u Aberdeenu su razvili novu meku "robotsku ruku", koja može pomoći ljudima tokom oporavka nakon moždanog udara, piše BBC.

Uređaj je razvio James Greig, istraživač na posljednjoj godini doktorskih studija. Prema njegovim riječima, robotska ruka može pomoći pacijentima da izvode neprocjenjivu fizioterapiju kod kuće uz postojeće asistirane fizioterapije.

Greig je uočio nedostatak opcija za pristup fizioterapiji te uvidio potrebu za razvojem tehnologije, koja bi se mogla koristiti kod kuće na siguran način.

Robotska ruka je lagana oprema koja koristi fleksibilan materijal na napuhavanje, koji podržava ruku dok pravi osnovne ponavljajuće pokrete, a koji su ključni za rehabilitaciju nakon moždanog udara.

Druga ključna prednost uređaja je to što je pristupačan te se može učiniti dostupnim u zajednici. Može ga koristiti svako kome je potreban i to bez pomoći stručnjaka, jer je jednostavan za upotrebu. Rehabilitacija nakon moždanog udara ovisi o mobilizaciji ekstremiteta. Visoka spastičnost se može osigurati ukoliko se napori za pokretljivost ekstremiteta ulažu od rane faze.

Robotski uređaj se nosi na ramenu i ruci, a radi tako sto mali kompresor upumpava zrak u niz traka koje s enapušu, pritiskaju jedna drugi i podstiču kretanje udova, nešto slično savijanju bicepsa.

Iako je prvobitno razvijen da pomogne pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar, ovaj uređaj mogu koristiti svi oni koji se podvrgavaju fizioterapiji zbog ovog specifičnog pokreta ruke.

Ove inovacije su dio relativno novog toga meke robotike, koji se razlikuje od krutih robota uobičajenih u današnje vrijeme.

Istraživači su se obratili i grupi fizioterapeuta, koji su dali ohrabrujuće povratne informacije o ovom uređaju.