Tehnologija
4

Nova Facebook opcija "Town Hall" pomaže da se obratite predstavnicima lokalne vlasti

Klix.ba
Facebook vam želi olakšati da pronađete i obratite se predstavnicima svoje lokalne vlasti s novom opcijom koja se zove Town Hall.

Opcija je prilično jednostavna za korištenje - unesete svoju adresu (Facebook kaže da neće biti prikazana svima), a nakon toga ćete vidjeti popis službenika iz svoje zemlje na lokalnom, federalnom i državnom nivou.

Nakon toga se odlučite da li ćete ih pratiti ili kontaktirati na Facebooku. Opciju možete pronaći i na mobilnoj aplikaciji klikom ma meni, a na webu se nalazi na lijevoj strani pretraživača.

Kontakti vladinih zvaničnika će vam se prikazati ili će vas oni lično kontaktirati isključivo ukoliko imaju Facebook stranice, a isto tako od informacija koje su podijelili zavisi na koji način ćete ih moći kontaktirati.

Neki Facebook korisnici su naveli kako su uspjeli pronaći 12 svojih predstavnika vlasti, a jednom korisniku Facebook nije ponudio predstavnika Gradskog vijeća, iako, kako je kazao, on ima službenu Facebook stranicu sa svim kontakt informacije.

"Vrlo je jasno da onda ovaj algoritam treba određene izmjene", kazao je korisnik Facebooka.

Ipak, ova opcija osnivača Facebooka Marka Zuckerberga je za svaku pohvalu s obzirom na to da ljudi širom svijeta imaju brojne upite za svoje predstavnike vlasti.

"'Town Hall' je dio našeg stalnog posla kojim želimo podržati građanski angažman na dan izbora, ali i svaki dan. To je prostor za ljude koji se žele upoznati i učestvovati u političkom procesu", izjavio je glasnogovornik Facebooka.

Opcija će biti prvo dostupna korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, a još uvijek nema informacija kada je planirano da se proširi na druge zemlje.