Način za komunikaciju
3

Nova električna rukavica će pomoći roniocima u slučaju napada ajkule

D. B.
Naučnici su razvili novu tehnologiju koja može bežičnim putem prenijeti gestikulacije pod vodom, a koje kompjuter može "prevesti" u poruke. Ovo će pomoći roniocima da komuniciraju, kao i da poruče onima na površini da su dobro, da planiraju izroniti ili da im prijeti napad ajkule.

Riječ je o vodootpornim e-rukavicama, koje su dizajnirane da omoguće lakšu podvodnu komunikaciju za ronioce. Opremljene su elektronskim senzorima koje pretvaraju pokrete ruku u informacije. Neke e-rukavice omogućavaju korisniku interakciju s elementima virtuelne stvarnosti, druge pomažu ljudima koji su doživjeli moždani udar da vrate fine motoričke vještine, no ovog puta je riječ o dizajnu namijenjenom roniocima.

Veliki izazov je bio to da rukavice imaju vodootporne elektronske senzore kako bi se mogle koristiti u bazenu ili okeanu, ali da zadrže fleksibilnost kako bi se korisnik mogao kretati i neometano funkcionisati.

Naučnici su posao započeli proizvodnjom vodootpornih senzora koji se oslanjaju na fleksibilne mikroskopske stubove inspirisane cjevastim stopalima morske zvijezde.

Koristeći lasere, načinjen je niz mikrostubova na tankom filmu od polidimetilsiloksana (PDMS), vodootporne plastike koja se obično koristi za kontaktna sočiva. Nakon što je PDMS niz obložen provodljivim slojem srebra, naučnici su spojli dva filma tako da stubovi budu okrenuti prema unutra, a na taj način je nastao vodootporni senzor.

Za pričvršćivanje vodootpornih senzora na rukavicu, naučnici su iskoristili samoljepljive zavoje i zašili ih preko zglobova prototipa te prvih zglobova prstiju. Senzor reaguje kad se savije i može detektovati raspon pritisaka, od laganog dodira novčanice do udara vode iz baštanskog crijeva.

Da bi se stvorio vokabular gestikulacija ruku koji kompjuter može razumjeti, volonter je napravio 16 gestikulacija uključujući osnove kao što su "OK" i "Exit". Tim je snimio specifične elektronske signale koje su kreirali senzori e-rukavica za svaki njegov pokret.

Nakon toga je primijenjena tehnika mašinskog učenja za prevođenje znakovnog jezika u riječi, kako bi se kreirao kompjuterski program koji može prevesti gestikulacije e-rukavice u poruke. Nakon testiranja, program je preveo pokrete ruku načinjene na kopnu i pod vodom s preciznošću od 99,8 posto.

Verzija ovih e-rukavica mogla bi pomoći roniocima da komuniciraju pomoću signala ruku čak i kad ne mogu jasno vidjeti svoje ronilačke partnere, a mogli bi slati poruke i timu koji je na površini vode.