{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveški grad ugledat će prve zimske zrake sunca zahvaljujući ogledalu

17.7.2013. u 14:47
0
4
Norveški grad ugledat će prve zimske zrake sunca zahvaljujući ogledalu
0
Norveški grad ugledat će prve zimske zrake sunca zahvaljujući ogledalu
Tmurni norveški grad ugledat će prve zimske zrake sunca zahvaljujući ogledalima koja će sa planine reflektovati svjetlost ka njemu.
Industrijski gradić Rjukan nalazi se duboko ukopan u dolinu okruga Telemark, gdje je sunce, tokom zime, veoma nisko na nebu te njegova direktna svjetlost od septembra do marta ne dopire do grada.
Godinama je lokalno stanovništvo, željno sunca, predlagalo izgradnju žičare do vrha planine, kako bi uhvatili koju sunčevu zraku.

Međutim, planovi su prije nekoliko sedmica promijenjeni te helikopteri postavljaju tri velika ogledala na vrhu jedne od strana doline, nekih 450 metara iznad grada.

Poznata i kao heliostati, ova ogledala dizajnirana su da prate kretanje sunca i reflektuju njegovu svjetlost direktno na glavni gradski trg.

Ova ideja uopće nije nova, još prije stotinu godina ju je predložio jedan od radnika obližnje hidroelektrane. Osnivač elektrane, čuveni norveški inžinjer i industrijalac, Sam Eyde, bio je zabrinut što njegovi radnici nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti tokom zimskih mjeseci te je ozbiljno razmislio o ideji sa ogledalima, ali nedostatak adekvatne tehnologije ga je spriječio u njenom ostvarenju. Zbog toga se odlučio za izgradnju žičare.

Sličan projekt je 2006. godine uspješno postavljen u selu Viganella, na sjeveru Italije. Delegacija iz Rjukana posjetila je Viganellu i bila oduševljena njihovim rješenjem problema pomoću ogledala.
Nakon petogodišnje debate, gradsko vijeće je konačno pristalo uložiti potrebnih 625 hiljada eura u izgradnju ogledala.

Ogledala, koja kontroliše računar, prate sunčevu putanju kako bi pronašla najbolji ugao za refleksiju njegove svjetlosti. Ugrađeni su i solarni paneli kako bi osigurali energiju potrebnu za automatsko pranje i pomjeranje ogledala.

Dizajneri se nadaju da će sunčeva svjetlost oživjeti grad tokom zimskih mjeseci. Koordinator projekta, Oystein Hagan, tvrdi da izgradnja neće biti gotova prije septembra, kada sunce "nestaje" i sistem se može adekvatno testirati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: