Tehnologija
5

Nokia radi na još dva smartphonea s Androidom

Klix.ba
Dok svi očekuju predstavljanje prvog Nokijinog smartphonea, Nokije X, na Mobile World Congressu u Barceloni, finska kompanija radi na još dva smartphonea, koji će također koristiti Googleov operativni sistem.

Kineska stranica tech.qq.com je došla u posjed mailova iz kojih se jasno vidi da Nokia radi na još dva smartphonea s Androidom, pored Nokije X. Nokia želi vidjeti kakav će odgovor kupaca biti na model X, a potom uz njega na tržište planira plasirati još dva smartphonea s Androidom i to u maju ili junu. Jedan od tih smartphonea nosi kodno ime XX, dok kodno ime drugog uređaja nije poznato.

Finski proizvođač bi Nokiju X trebao predstaviti 24. februara. Imat će 4-inčni ekran rezolucije 800x480 piksela, 1,2GHz dual-core Snapdragon 200 procesor, 512MB RAM-a, stražnju kameru od 5 megapiskela, Bluetooth 4.0, 4GB interne memorije, a koristit će operativni sistem Android 4.4. Osim toga, imat će dva SIM slota, a bit će dostupna u nekoliko različitih boja.

Nokia X će koristiti Android, ali sa drugačijim interfejsom. Korisnici neće moći koristiti uslugu Google Play i aplikacije dostupne putem ove platforme. Nokia i Microsoft će umjesto toga ponuditi svoje aplikacije za Facebook, Twitter i Here Maps.

Vezani članci