Multifunkcionalni uređaj
0

VIDEO / Nokia N900 kao džepni kompjuter

Sarajevo-x.com
Novi model čuvene Nokijine serije "N" - N900, u javnosti je postao poznat kao "kompjuter među telefonima", a ovaj mobitel koji koristi operativni sistem Linux Maemo 5 mogao bi Appleov iPhone ostaviti u sjeni.

Finski proizvođač mobilnih telefona predstavio je model kojim pomiču granice "pametnih telefona". Na prošlomjesečnoj promociji na sajmu tehnologije objašnjeno je kako Nokia N900 ima sve karakteristike koje očekujemo od modernog smartphonea. Omogućava brzi pristup Internetu, 3,5-inčni touch screen koji pruža sliku WVGA rezolucije 800x480 piksela, 256 megabajta memorije, visokokvalitetnu kameru i pristup online prodavnici za skidanje dodatnog softvera, igara i drugih sadržaja.

Opskrbljena je Qwerty tastaturom u tri reda, koju neki smatraju boljom opcijom za tipkanje u pokretu, dok drugi vjeruju da bi se sprave sa ekranom osjetljivim na dodir trebale osloniti na virtuelne tastature, baš kao iPhone.

Mobitel je dodatno poboljšan ARM Cortex-A8 procesorom, ali najvažniji element mu je svakako već spomenuti operativni sistem koji bi mogao posramiti i same proizvođače iPhonea.

Odvojenim aplikacijama lako je pretraživati, slušanje muzike, pozivanje prijatelja i druge opcije moguće je samo jednim klikom, jer uređaj bez problema vrši više zadataka odjednom.

Web čitač koji Nokia N900 koristi je onaj kompanije Mozilla, ima podršku za Adobe Flash 9,4, GPS podršku, TV izlaz, Bluetooth, FM radio prijemnik i druge karakteristike.

U prodaji će se Nokia N900 pojaviti ovog mjeseca po cijeni od 500 eura.