Odluka ustavnog suda
10

Njemački ubica dobio pravo "da bude zaboravljen"

D. B.
Nijemac koji je osuđen za ubistvo 1982. godine dobio je pravo da se njegovo ime ukloni iz rezultata pretrage na internetu, piše BBC.

Ustavni sud u Karlsruheu u Njemačkoj presudio je u korist muškarca, osuđenog ubice koji je 1982. godine ubio dvoje ljudi na jahti. Iz zatvora je izašao 2002. godine te tvrdi da želi izbjeći povezivanje porodičnog prezimena sa svojim zločinom. Ova presuda je prisilila medije da zabrane pristup svojim arhivama.

Nijemac je bio na brodu Apollonia u Karipskom moru kada je tokom svađe ubio dvije osobe i jednu teško povrijedio. O njegovom slučaju je napisana knjiga te je snimljen dokumentarac.

Magazin Der Spiegel je 1999. godine na svojoj internet stranici objavio tri izvještaja iz 1982. i 1983. godine koji su sadržavali puno ime i prezime ubice. Članci se još uvijek mogu naći jednostavnom pretragom na Googleu.

Muškarac je primjetio članke 2009. godine te je tražio njihove uklanjanje. Tvrdio je da se time krše njegova prava i "sposobnost da razvija svoju ličnost". Slučaj je prvobitno odbačen 2012. godine na federalnom sudu koji je utvrdio da njegovo pravo na privatnost nije važnije od javnog interesa i slobode medija. No, ustavni sud je tu odluku poništio te se slučaj sada vraća na federalne sudove.

Mediji smiju zadržati arhivske članke na internetu, ali bi mogli biti prisiljeni da ih uklone.

"Pravo na zaborav" je kontroverzno i uzrokuje polemike između Evropske unije i Googlea.