Tehnologija
0

Njemačka će braniti Zemlju: Vojska razvija radar koji će pratiti ostatke svemirskog smeća

Klix.ba
Svemir je postao prepun ostataka, satelita i smeća koje juri okolo Zemlje i može nanijeti ozbiljnu štetu našim satelitima i svemirskim letjelicama. Njemačka je odlučila zaštiti našu planetu te 2018. godine otvara poseban dio u Centru za praćenje svih objekata koji lete u blizini i stvaraju prijetnju Zemlji.

Njemačka vojska uspostavila je Centar još 2009. godine nakon što je Kina ispalila projektil sa Zemlje i uništila jedan od svojih starih satelita. Svaka država je shvatila da bi upravo tako nešto moglo oštetiti njihove letjelice i satelite ili čak izazvati međunarodni rat u svemiru.

"To je bio vrh ledenog brijega", rekao je visoki službenik Gerlad Braun iz njemačkog Centra za svemir.

Dodao je kako su se evropske vlasti mučile su se i sa pokušajima sabotiranja vojnih i komercijalnih satelita, te cyber napadima u stanicama na Zemlji.

Eksperimentalni radar koji će početi s radom 2018. godine pomoći će Njemačkoj da bude u toku dešavanja u svemiru i uočavanju skrivenih satelita koji orbitiraju.

"Ako ne posmatrate pažljivo ti mali sateliti mogu se odvojiti od većeg i naštetiti okolini i Zemlji. To se dešavalo u prošlosti često", rekao je Thomas Spangenberg iz Centra.

Svemirski zvanični iz SAD-a izrazito su zabrinuti zbog malih satelita koji se prave kako izvršili popravku na komercijalnim satelitima, ali mogli bi i sabotirati vojne satelite.

"Moramo pretpostaviti da su i druge zemlje, osim Kine, sposobne da izvedu vojnu operaciju u svemiru", rekao je Spangenberg dodavši kako je Rusija testirala antisatelitni projektil u maju.

Njemačke vlasti koriste američke podatke kako bi uradili vlastite analize o potencijalnoj opasnosti u svemiru, a kada naprave radar on će im pomoći da drastično poboljšaju svoje mogućnosti.

SAD trenutno prati 30.000 objekata u svemiru veličine 10 centimetara i veće, ali ističu kako ima 700.000 objekata od jednog centimetra koji lete okolo i mogu oštetiti ili uništiti satelite.