Uživanje uz male ekrane
11

Nintendo predstavio novi patent: Naočale i kamera svaki TV pretvaraju u 3D iskustvo

Piše: E. M.
Nintendov 3D patent
Nintendov 3D patent
Priča Nintendo uređaja s 3D tehnologijom činilo se da je završila s 2DS uređajem, ali patent ove kompanije koji je predstavljen u januaru preko Switcha svaki TV bi pretvorio u 3D displej.

Ured za patente Sjedinjenih Američkih država 24. januara objavio je patent Nintenda “Eye Tracking Enabled 3D Viewing” kojeg je u septembru 2018. godine Nintendo aplicirao kako bi korisnicima omogućio 3D uživanje pored TV ekrana.

U patentu se detaljno opisuje na koji način bi sve funkionisalo, odnosno, kako bi TV ekran dobio specifikacije 3D tehnologije. Sve se nadovezuje na ranije patente ove firme iz 2010. godine. Umjesto specijalnih 3D naočala ili ekrana, Nintendo bi preko kamere koja bi bila postavljena na TV i naočala s mini markerom, koje bi pratile pokrete očiju, omogućio korisnicima 3D iskustvo igranja.

Tako bi s ovim patentom svaki igrač mogao imati 3D iskustvo izbjegavanja sudara, projektila ili bi mogao da sa svojim igračem vidi protivnika koji mu nije u vidnom polju.

Za Nintendo ovo nije nemoguća misija s obzirom na to da je s verzijom 3DS omogućio 3D igranje bez naočala, ali ipak postoji bojazan da će ovo ostati samo patent jer 3DS još uvijek nema svog rivala.