Budućnost mobilne telefonije
26

Nervira vas ekran osjetljiv na dodir, uključite tipkovnicu

Klix.ba
Svi koji teško tipkaju poruke na telefonima sa ekranima osjetljivim na dodir bi uskoro mogli odahnuti. Buduće generacije telefona i tableta bi na sebi mogle imati prozirne dugmiće koji se na zahtjev korisnika pojavljuju na telefonu.

Kompanija Tactus iz Californije je razvila ploču prozirnih dugmića koji se mogu "napuhati" na ekranima osjetljivim na dodir. Ova tehnologija bi se mogla koistiti na tabletima, telefonima i daljinskim upravljačima.

Tactus tehnologiju opisuje kao prvu u svijetu koja se pozabavila problemima i nedostacima kontrole ekrana osjetljivih na dodir, prenosi Daily Mail.

"Šta ako bi se tipke mogle pojaviti na površini vašeg uređaja? Mi pružamo novu dimenziju ovoj vrsti ekrana tako što uvodimo stvarne, fizičke dugmiće koji se pojavljuju na površini na vaš zahtjev, a onda ponovo nestaju, ostavljajući iza sebe savršeno ravnu i prozirnu površinu", rečeno je iz kompanije Tactus.

Moderni ekrani osjetljivi na dodir su napravljeni od ultratankih slojeva materijala. Tactus tvrdi da je njihov sloj tanak koliko i pokrovno staklo koje se trenutno koristi te da ne bi bile potrebne nikakve modifikacije ekrana ili senzora ispod njega.