Korisno za društvo
69

Nermin Ćatović osmislio aplikaciju kojom građani prijavljuju sve komunalne probleme

E. M.
Koraci prijave prekršaja
Koraci prijave prekršaja
Softverski i tehnološki inženjer Nermin Ćatović osmislio je i realizirao ideju te kreirao aplikaciju Patrola.ba koja omogućava građanima prijavljivanje komunalnih problema o čemu će biti informisane nadležne institucije.

Problemi koje svakodnevno vidimo na ulici, od parkiranja na trotoaru, ilegalne deponije smeća, grafita i polomljenih klupa u parkovima, uskoro će bh. građani moći prijaviti preko digitalne web i mobilne aplikacije Patrola.ba koja je trenutno u testnoj fazi i već je dobila ogromnu podršku građana i razumijevanje nadležnih koji će o ovome raspravljati u narednim mjesecima.

U razgovoru za Klix.ba Ćatović je kazao da često u našem društvu ljudi primijete probleme i imaju ideje kako ih rjiešiti, a da je ova aplikacija ustvari dodatni korak da ta ideja bude realizovana.

"Ideja Patrola.ba nije ništa novo, mnogi gradovi imaju isto, a cilj je da se vlast približi građanima i građani vlastima. Meni su prvenstveni triger bili komunalni problemi koji se ne rješavaju jer se ne prijavljuju i problem nepropisno parkiranih vozila. Komunalne probleme je lakše rješiti, a nepropisno parkirana vozila već malo teže", kazao je Ćatović.

Dodaje da će građani sve moći prijaviti anonimno, ali da u tom slučaju neće moći dobiti povratne informacije o realizaciji aktivnosti nakon prijave, a po kreiranju korisničkog naloga mogu pratiti status i ažuriranje prijave koju doda službena osoba. Vlada KS već je iskazala podršku za ovaj način građanskog aktivizma.

"Prošle sedmice sam imao sastanak s premijerom Fortom koji je iskazao podršku da se platforma uvede u procese rada komunalnih preduzeća. Naredne sedmice imam dodatne sastanke gdje bi preporuka išla ka Vladi KS na usvajanje i dalju realizaciju. Još ništa nije sto posto potvrđeno, ali se iskreno nadam da će vijedit prednost. Platforma je besplatna kako građanima, tako i nadležnim institucijama", kazao je naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega je teže regulisati, odnosno, riješiti problem nelegalno parkiranih vozila, objašnjava daje potrebno formirani komunalnu policiju koja bi trebala imati i to pod svojim nadležnostima, ali da će u aplikaciji postojati "zid srama" za "parking papke".

"U budućnosti namjeravam raditi s ekipom pravnih eksperata kako bi se napravio set izmjena Zakona da se kompletan proces kazni digitalizuje tj. da neko pomoću Patrola.ba može napraviti prijavu, a onda ta ista prijava bude poslata MUP-u. MUP bi na osnovu prijave, slika, dokaza, svih detalja mogao onda samo poslati kaznu na kućnu adresu", dodaje Ćatović.

Patrola.ba je za sada dostupna za Android uređaje na Play trgovini kao i na digitalnoj web platformi www.patrola.ba.