Zbog negativnog utjecaja
23

Nepal zabranio popularnu igru PUBG

Klix.ba
Battle royale pucačine Fortnite i Apex Legends možda su premašile PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds) na neke načine, ali je ipak PUBG ponovo na naslovnicama medija.

Ovog puta se radi o kontroverznom razlogu zbog kojeg je PUBG u fokusu, a to je zabrana u Nepalu. Prošlog mjeseca je policija u Indiji uhapsila studente koji su igrali PUBG u nakon što je zabranjen u nekim gradovima u Gujaratu. Sada je igra zabranjena na cijeloj teritoriji jedne države. Nepal je naredio svakom ISP i mobilnom operateru da zabrane igru te je zaprijedio hapšenjem igrača koji prekrše zakon.

Nepal se drži tipičnih uvjerenja zbog kojih igra navodno treba biti zabranjena, uključujući ovisnost i agresiju. Ipak, eksperti su većinom skeptični kada je riječ o tome da igra izaziva ovisnost. Istraživanja kojim se pokušala istražiti veza između igara i agresije završavala su bez konkretnog zaključka.

No, to nije spriječilo vlasti da za jedan dan dobiju sudsku naredbu o zabrani igre nakon što su se konsultovali s psihijatrima koji vjeruju u teoriju agresivnosti.

"Odlučili smo zabraniti igru prije nego se neka nesreća dogodi u Nepalu", rekao je jedan od zvaničnika.

No, mnoge informacije o zabrani PUBG-a u drugim zemljama baš i nisu tačne. Iako je saopćeno da je Kina zabranila PUBG, istina je da igra zapravo nije ni prvobitno odobrena. Kineske vlasti su prestale odobravati nove igre, što znači da Tencent nije mogao monetizovati PUBG iako su ljudi već igrali igru bez opcije in-app kupovine. Tencent je za PUBG Mobile u Kini postavio dobnu granicu prošlog mjeseca kako bih zadovoljno zahtjeve regulatora.