Putem aplikacije FIFA+
29

Navijači koriste AR tehnologiju da prate statistiku igrača na Mundijalu, mogu gledati i VAR snimke

D. B.
Sretni navijači koji imaju priliku gledati utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru s tamošnjih stadona ne propuštaju uobičajenu statistiku koja je dostupna gledateljima pored malih ekrana.

Navijačima je na raspolaganju aplikacija FIFA+, koja sadrži AR funciju zaduženu za prikaz statističkih podatika, VAR snimaka i različitih uglova kamere.

[TWITTER]1597622189791903745[/TWITTER]

Samo oni koji dođu na neki katarski stadion dobijaju pristup FIFA+ Stadium Experienceu. Korisnici trebaju usmjeriti kameru svog smartphonea prema terenu, a nakon toga se pojavljuje interfejs koji im omogućava da "dodirnu" igrača kako bi se prikazao podatak o brzini njegovog kretanja i individualni statistički podaci.

Dostupnost pregleda snimaka iz VAR sobe poslužit će onima koji su na stadionu, ali koji nisu sigurni zašto je sudija donio određenu odluku. Primjer je pobjednički gol Japana protiv Španije u četvrtak kada se činilo da je lopta prethodno napustila teren. Sudija je prvobitno poništio gol, ali je povukao svoju odluku nakon intervencije VAR-a.

AR tehnologija bi mogla unaprijediti iskustvo posjete stadionima tokom ovakvih utakmice, no s obzirom da se na SP rijetko ide, neki će ipak jednostavno uživati u gledanju onoga što je oko njih.