{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Navigacija "ucrtava" informacije u okolinu ispred vozača

S
31.10.2011. u 13:34
0
12
Navigacija "ucrtava" informacije u okolinu ispred vozača
0
Godinama su naučnici pokušavali napraviti navigaciju koja se očitava na vjetrobranskom staklu, baš kao što je slučaj u kokpitima borbenih aviona, gdje je moguće pratiti sva očitanja.
Kompanije već realizuju slične i jednostavne ideje, kao što je projekcija ekrana navigacije na vjetrobransko staklo. No, kompanija Making Virtual Solid je predstavila svoju navigaciju koja informacije "ucrtava" u stvarni svijet koji se nalazi ispred vas.

Na vjetrobranskom staklu se pojavljjue virtuelna crvena 3 D linija, odnosno virtuelni kabl, koji prati cestu ispred vozača. Navigacija je tako efikasnija, te omogućava vozaču da prati cestu precizno kao da ide po šinama.

Sistem navigacije projektuje podatke u 3D okolinu, a ističe i važne objekte poput benzinskih pumpi i slično. Sve projekcije podataka su potpuno providne. Vozač ima dojam da su podaci ucrtani u stvarni svijet, a ne samo na vjetrobransko staklo, tako da opasnosti nema.

Sistem također može projektovati i važne informacije na cestu ističući jedva vidljive znakove, posebno noću.

Kompanija Making Virutal Solid traži partnere za ugradnju svog sistema navigacije u instrument-table automobila i kamiona.

Zvaničnici kompanije tvrde da njihova navigacija manje zaokuplja vozača od bilo koje vrste navigacije dostupne na tržištu. Još uvijek nije poznato koliko će inovativna navigacija koštati, objavio je Daily Mail.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: