Sigurna i precizna
0

FOTO+VIDEO / Navigacija "ucrtava" informacije u okolinu ispred vozača

Sarajevo-x.com
Godinama su naučnici pokušavali napraviti navigaciju koja se očitava na vjetrobranskom staklu, baš kao što je slučaj u kokpitima borbenih aviona, gdje je moguće pratiti sva očitanja.

Kompanije već realizuju slične i jednostavne ideje, kao što je projekcija ekrana navigacije na vjetrobransko staklo. No, kompanija Making Virtual Solid je predstavila svoju navigaciju koja informacije "ucrtava" u stvarni svijet koji se nalazi ispred vas.

Na vjetrobranskom staklu se pojavljjue virtuelna crvena 3 D linija, odnosno virtuelni kabl, koji prati cestu ispred vozača. Navigacija je tako efikasnija, te omogućava vozaču da prati cestu precizno kao da ide po šinama.

Sistem navigacije projektuje podatke u 3D okolinu, a ističe i važne objekte poput benzinskih pumpi i slično. Sve projekcije podataka su potpuno providne. Vozač ima dojam da su podaci ucrtani u stvarni svijet, a ne samo na vjetrobransko staklo, tako da opasnosti nema.

Sistem također može projektovati i važne informacije na cestu ističući jedva vidljive znakove, posebno noću.

Kompanija Making Virutal Solid traži partnere za ugradnju svog sistema navigacije u instrument-table automobila i kamiona.

Zvaničnici kompanije tvrde da njihova navigacija manje zaokuplja vozača od bilo koje vrste navigacije dostupne na tržištu. Još uvijek nije poznato koliko će inovativna navigacija koštati, objavio je Daily Mail.