Tehnologija
5

Nauka i studenti probili barijere: Iranski solarni automobil na utrci u SAD-u

Klix.ba
Irancima nije lako otići u SAD jer nemaju ambasade u Teheranu od 1979. godine, te zbog toga moraju platiti skupi put u Dubai ili Tursku. No, to nije spriječilo 18 studenata Univerziteta Kazvin da učestvuju ni manje ni više nego u međunarodnoj utrci American Solar Challengea i to s novim izumom - solarnim automobilom.

"Havin-2" nije klasično vozilo. Pokreće se putem solarne energije, šasija od ugljičnih vlakana liči na divovska vrata, a samo četiri točka pokazuju da je riječ o automobilu. Iranci će s ovim automobilom učestvovati u utrci dugoj 2.753 kilometra kroz sedam američkih država, od Austina do Minneapolisa. Utrka American Solar Challenge bit će održana u julu.

Da bi uspjeli morali su proći prijeke provjere, a od svoje države su dobili nekoliko odbijenica.

"Automobil nas je izludio. Volio bih kad bi nas vlade u svijetu prihvatile kao istraživače a ne teroriste", rekao je jedan od studenata Mohammad Saadatmand.

No, uspjeli su. Uprkos tome što Iran i SAD nemaju diplomatske odnose, studenti su uspjeli probiti barijere i njihov izum je stigao u Austin prije tri dana.

"Potrudit ćemo se da napravimo dobru završnicu. Mi smo naučnici. Siguran sam da će naše učešće u utrci promijeniti percepciju pa čak i onu koju Amerikanci imaju o Iranu", rekao je Hassan Bahrami, projekt menadžer tima.

Utrka počinje 2. jula, a u njoj učestvuju ugledni univerziteti iz velikog broja zemalja svijeta.