Saradnja šest univerziteta
0

Naučnici razvijaju Internet za robote

Sarajevo-x.com
Šest evropskih univerziteta započelo je saradnju kako bi razvili internet mrežu za robote. Naime, stručnjaci smatraju da će roboti zahvaljujući internetu moći učiti jedni od drugih, te stjecati nove vještine. Na ovaj način smanjit će se ulaganja u industriju robota, jer će se sve inovacije objavljivati na jednom mjestu i koristit će robotima koji su konektovani na tu mrežu.

Na projektu nazvanom RobotEarth radi Univerzitet Tehnologije iz Eindhovena, Univerzitet Stuttgart i Švicarski federalni Institut za tehnologiju, kao i Univerzitet Zaragoza i Univerzitet Minhen. Projekat čija bi realizacija trebala biti okončana za četiri godine finansira Evropska komisija, a uloženo je preko 7,5 miliona dolara.

Mnogi stručnjaci koji rade u oblasti robotike sanjaju o tome da stvore mašine koje bi mogle obavljati sve poslove kao i čovjek. No, čak i oni najnapredniji roboti mogu jedino obavljati zadatke koje ljudi isprogramiraju. Štaviše, kada robot završi zadatak na jednom mjestu i bude pomjeren na drugo čitav proces kreće iznova.

Projektom RobotEarth kreirat će se globalna baza za robote odakle će roboti moći crpiti podatke o drugim robotima koji obavljaju slične zadatke, ali i o tome kako da nešto učine na brži i jednostavniji način.

Ukoliko ovaj projekat bude uspješan, roboti bi učili i o tome gdje su druge mašine griješile, te ne bi ponavljali istu grešku. Robiti će zahvaljujući Internetu stjecati znanje o tome kako da obavljaju poslove koje do tada nisu mogli izvesti, a samim time će, tvrde naučlnici, postati svestraniji i obavljat će više poslova.