Brže i sigurnije
20

Naučnici rade na nuklearnom reaktoru koji će skratiti putovanja na Mars na tri mjeseca

A. B.
Nuklearni reaktor, Foto: USNC-TECH
Nuklearni reaktor, Foto: USNC-TECH
Američka kompanija Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) razvila je mali i siguran nuklearni reaktor koji bi se mogao postaviti na svemirske brodove i skratiti vrijeme svemirskih putovanja. Tako bi astronauti sa Zemlje na Mars mogli stići za samo tri mjeseca.

Svima je poznato da je Mars neuslovan za život, hladan je i bez kisika i svako duže putovanje na ovu planetu astronaute izlaže većem riziku, pa bi stoga ovaj kraći period bio iznimno povoljan za njih.

Trenutno je najkraće putovanje bespilotne letjelice na Mars sedam mjeseci, ali se očekuje da bi misija posade mogla trajati i do devet mjeseci.

Ideja o nuklearnim reaktorima datira iz 40-ih godina prošlog vijeka, ali ova tehnologija je tek nedavno revidirana kao rješenje za istraživanje dubokog svemira.

Michael Eades, direktor inžinjeringa u kompaniji USNC je istakao da bi rakete na nuklearni pogon bile snažnije i dvostruko efikasnije od onih s hemijskim gorivom koje se danas koriste, što znači da bi mogle putovati dalje i brže, a samim tim i sagorijevati manje goriva.

"Nuklearna tehnologija će proširiti domet čovječanstva izvan Zemljine orbite, ali i u svemiru", kazao je Eades.

Dodao je da se ovim izumom ne bi samo omogućilo ljudima da putuju u svemir, već bi se mogao otvoriti prostor za galaktičke poslovne prilike.

Dizajn njihovog novog NTP (Nuclear Thermal Propulstion) motora nedavno je dovršen i isporučen NASA-i, koja je naručila studiju kako bi pronašla način za brža svemirska putovanja.

Ovakav motor trebao bi biti manji, pouzdaniji i efikasniji od dosadašnjih sličnih nuklearnih reaktora, pa nije čudo da ih NASA razmatra za svoje buduće svemirske misije.

USNC kaže kako je njihov koncept nuklearnog raketnog pogona zasnovan na keramičkom gorivu u mikrokapsulama i srednje obogaćenom uraniju s od pet do 20 posto uranija -235.

Ova kombinacija materijala koristi se za proizvodnju mikrokapsula prekrivenih cirkonijevim karbidom, koje su vrlo čvrste i otporne te mogu raditi na višim temperaturama nego klasična nuklearna goriva. To omogućava i sigurnije reaktore više efikasnosti i dvostruko snažnijeg impulsnog pogona (za koji je do sada morao biti korišten visokoobogaćeni uranij).

Kraće misije bi ograničile izloženost posade svemirskom zračenju, ali i dalje postoji zabrinutost zbog količine zračenja iz nuklearnog reaktora iz svemirske letjelice.

Eades objašnjava da bi se to ublažilo kroz dizajn reaktora. Pojasnio je da tečna goriva koja se nalaze između motora i prostora gdje se nalazi posada blokiraju radioaktivne čestice djelujući kao "izuzetno dobar zračni štit".

USNT NTP motore planira, osim NASA-i, ponuditi i američkom ministarstvu obrane te privatnim svemirskim kompanijama. Za sada ova kompanija ima tek konceptni dizajn na osnovu kojeg planira uskoro izraditi i pokazni prvi termonuklearni raketni motor.

Plan je da se, nakon što zažive, pokrene i svemirski turizam i razvoj brzih orbitalnih logističkih usluga poput transporta satelita ili isporuke svemirskih letjelica sposobnih za popravak satelita u svemiru.

Stručnjaci su naveli da bi ovaj NTP motor mogao dospjeti u široku upotrebu za dvije decenije.

Shodno tome, trebala bi biti izvedena brojna ispitivanja prije nego se posada njime pošalje na Mars.

"Još niko nikada nije upravljao nuklearnim pogonom. Mislimo da će se morati obaviti mnogo letova prije nego se usudimo nekoga njime poslati u svemir", poručili su stručnjaci, piše CNN.