|

Naučnici napravili 3D model tunela u kojima se vrše nuklearna testiranja

Naučnici napravili 3D model tunela u kojima se vrše nuklearna testiranja
15
Klix.ba
16.4.2017. u 15:38
17
komentara
15

dijeljenja
Naučnici napravili 3D model tunela u kojima se vrše nuklearna testiranja
Koristeći seizmički podatke, satelitske snimke i topografske podatke visoke rezolucije koje su objavili NASA i japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, Jeffrey Lewis i njegove kolege na Moterey Institutu za međunarodne studije napravili su 3D model tunela koji se proteže ispod planine Punggye-ri na sjeveroistoku Sjeverne Koreje gdje se vrše nuklearna testiranja.
Nakon aktivnosti na nuklearnom poligonu u Sjevernoj Koreji pojavile su se glasine o mogućnosti novog nuklearnog testa koji bi bio šesti po redu u posljednjih šest godina i jasan znak da se vojni razvoj Sjeverne Koreje nastavlja.S obzirom da je teško doći do informacija kada je Sjeverna Koreja u pitanju, ne može se sa sigurnošću potvrditi da će testirati nuklearnu bombu. Međutim, stručnjaci su zabrinuti jer očekuje da će se test uskoro desiti i da ga treba shvatiti ozbiljno.

Ipak, postoje stvari koje su poznate, kao naprimjer, gdje će testiranje najvjerovatnije biti obavljeno jer se svaka eksplozija može vidjeti na seizmografima koji se koriste za otkrivanje zemljotresa. To je pomoglo analitičarima da pronađu mjesto na kojem se vrši testiranje na sjeveroistoku zemlje.

Lewis i njegove kolege popunili su vizuelne detalje na osnovu fotografija tunela u SAD-u i animacija koje je napravila Sjeverna Koreja.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...