Misija Artemis 1
24

NASA uspješno obavila ključni test s gorivom, lansiranje rakete SLS se očekuje naredne sedmice

D. B.
Američka svemirska agencija je ispunila sve zadatke potrebne za lansiranje rakete SLS, odnosno za misiju Artemis 1, nakon što je uspješno obavila ključni test s godivom.

NASA je morala testirati dodavanje superohlađenog goriva u rezervoare rakete SLS kako bi potvrdila da su popravke riješile prblem zbog kojeg se odustalo od drugog pokušaja lansiranja krajem augusta. Kontrola misije u Svemirskom centru Kennedy je uočila konstantno curenje vodika iz jednog od dovoda goriva na raketi SLS te je pokušala riješiti problem tri puta, ali tim na kraju nije uspio pa je lansiranje odgođeno.

Nekoliko dana kasnije je ustanovljeno da je do curenja došlo kada je rezervoar glavnog boostera prošao kroz kratak period previsokog ritiska. Kako bi se spriječilo ponavljanje incidenta, tim je prilagodio procedure punjenja rezervoara pogonskim gorivom, a one uključuju sporije tranzicije temperature i pritiska kako ne bi bilo brzih promjena koje uzrokuju curenje. Također, inžinjeri su zamijenili zatpivke nakon što su otkrili malo udubljenje u jednom od njih, koje je moglo doprinijeti curenju.

Iako je tokom posljednjeg testa ponovo bilo curenja vodika, ovog puta je tim uspio riješiti problem i provesti test kojim je pritisak rezervoara tečnog vodika doveden na nivo kojem će biti izložen prije samog lansiranja.

Direktor lansiranja misije Artemis 1, Charlie Blackwell-Thompson, rekao je da je test proša "zaista dobro" te da je tim uspio ispuniti sve ciljeve. NASA će sada analizirati podatke prije nego donese odluku o lansiranju rakete 27. septembra.