Koristan alat
12

NASA razvija robota koji će tražiti bakterije na drugim planetama

Klix.ba
Dok NASA-ini roveri traže znakove života izvan našeg svijeta, naučnica Melissa Floyd u Goddard Space Flight Centeru radi na razvoju robota koji će zaista tražiti "život" na drugim planetama.

Floyd želi napraviti instrument koji bi mogao "gledati" kroz uzorke tla i stijena te tražiti dokaz postojanja bakterija ili drugih jednostaničnih mikroorganizama archaea. Ovi organizmi su bili prvi koji su se pojavili na Zemlji, a Floyd se počela pitati da li se život razvija na drugim planetama kao što se razvijao na našoj.

"Šta ako se život na Marsu razvijao kao i na Zemlji? Mars je bombardovan istom 'hemijskom supom' kao i Zemlja", izjavila je Floyd.

Međutim, direktno istraživanje života na drugoj planeti nije lagano, a glavni izazov je razviti robota i protokol koji može efektivno činiti sve što naučnici čine na Zemlji. Naučnica vjeruje da je tehnika nazvana fluorescentna in situ hibridizacija najbolja opcija za ovaj projekt te zbog toga radi na automatizaciji pomenutog procesa.

Kada naučnik koristi ovu tehniku, onda mora uzorak staviti na slajd, tretirati ćelije tog uzorka kako bi ih učinilo propusnim, dodati molekularnu sondu koja će se povezati s određenim dijelovima DNK ili RNK u ćeliji, zagrijati uzorak te ga u konačnici pogledati pod mikroskopom.

"Pokušavam utvrditi da li mogu uraditi istu stvar pomoću robota", dodala je Floyd.

Ako to bude moguće, NASA može poslati robota samostalno ili kao dio rovera na drugu planetu ili mjesec u našem solarnom sistemu. Robot bi mogao postati novi moćan alat za naučnike u potrazi za vanzemaljskim životom.