Tehnologija
14

NASA predstavila humanoidnog robota nevjerovatnih sposobnosti

Klix.ba
NASA-ini naučnici tajno su radili čitavu godinu dana na hodajućem humanoidnom robotu namijenjenom da izaziva strahopoštovanje kod svakoga ko stane ispred njega.

Istraživači iz NASA-inog Johnson Space Centera (JSC) u Houstonu, Texas, objavili su snimak robota kojeg planiraju prijaviti na Pentagonov natječaj krajem ovog mjeseca.

JSC će sa svojom kreacijom nazvanom "Valkyrie" učestvovati na ovogodišnjem takmičenju DARPA Robotics, a najvjerovatnije se radi o jednom od najrealističnijih ostvarenja ovog tipa ikad.

Robot je visok 1,9 metara i težak 125 kg, a stvorili su ga NASA-ini i naučnici sa Univerziteta u Teksasu i Teksas A&M, koji će učestvovati i u testiranju krajem ovog mjeseca, u kojem će se se ovaj robot takmičiti sa pet konkurentskih kreacija.

Zajedno sa projektima poput onih sa Univerziteta Drexel i Virginia Techa, NASA-in tim će sa Valkyrie prikazati mogućnosti djelovanja u oblastima pogođenim katastrofama te sve načine na koje robot može imitirati ljudsko ponašanje, uz neke tehnološke dodatke.

"Izazovi uključuju hodanje po neravnom terenu, penjanje uz ljestve, korištenje alata i vožnju. To znači da Valkyrie može djelovati na istom prostoru kao i čovjek, pod kontrolom ljudi sa minimalnom obukom", Evan Ackerman iz NASA-e.

Iako robot ima ljudski oblik, dizajniran je da čini stvari koje bi ljudskom biću predstavljale prilične probleme. Moćne i izmjenjive ruke omogućavaju kontrolu sa obje ruke, dok noge omogućavaju penjanje i u situacijama i scenarijima u kojima čovjek ne bi mogao djelovati.

Valkyrie bi se sa konkurencijom trebao suočiti 20. decembra.