{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


NASA objavila prvu sliku Plutona u boji

Klix.ba
15.4.2015. u 15:49
17
61
NASA objavila prvu sliku Plutona u boji
17
NASA objavila prvu sliku Plutona u boji
Nakon više od devet godina putovanja solarnim sistemom, NASA-ina sonda New Horizons poslala je prvu sliku Plutona u boji.
Inicijalna slika koja je objavljena u utorak pokazuje dvije narandžasto-žute mrljice koje predstavljaju Pluton i njegov najveći mjesec Charon. No, sonda će uskoro poslati oštrije slike i mnoštvo drugih informacija o Plutonu koji se nalazi u neistraženom dijelu sunčevog sistema.

To područje zove se Kuiper Belt i sadrži male planete i planetarne građevinske blokove. Proizvodi komete poput Halejeve komete koja orbitira oko Sunca svakih 75 godina.

New Horizons je lansiran 2006. godine i sada se približava ključnoj tački epskog puta koji je udaljen od Zemlje 4,8 milijardi kilometara. Najbliže Plutonu sonda će biti 14. jula. Koristi red kamera i drugih instrumenata kojima će istražiti površinu i atmosferu Plutona, kao i njegovih mjeseca kojih ova patuljasta planeta ima najmanje pet. Istražit će i prstenove, te satelite.

Pluton je otkriven 1930. godine i smatran je najmanjom planetom Sunčevog sistema. No, vremenom je zbog udaljenosti i veličine proglašen patuljastom planetom jer je suviše mali da ukloni objekte koji se nalaze na njegovoj putanji. Od Zemlje je udaljen otprilike 40 puta više nego Sunce od naše planete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: