Ostala na lansirnoj rampi
42

NASA-ina raketa SLS "preživjela" uragan Nicole uz manju štetu

D. B.
Raketa pod nazivom Space Launch System ili kraće SLS, bez većih problema je "preživjela" oluju Nicole na otvorenom te je i dalje plan da bude lansirana ove sedmice.

Zvaničnici američke svemirske agencije NASA su odlučili da na lansirnoj rampi ostave raketu SLS i kapsulu Orion tokom uragana Nicole vjerujući da mogu izdržati njegov intenzitet. Štete je bilo, ali je ona minimalna i odnosi se na kapsulu Orion, odnosno materijal koji se odvojio i koji bi možda mogao predstavljati problem pri lansiranju. Ipak, problem će uskoro biti riješen, nakon čega će sve biti spremno za lansiranje misije Artemis 1 koja predstavlja put oko Mjeseca bez posade. Cilj je testirati tehnologiju prije nego što se u Orion smjesti posada koja će sletjeti na Mjesec.

Iako su pojedini eksperti bili zabrinuti da bi snažni vjetrovi mogli prevrtnuti raketu, NASA ju je ipak ostavila na lansirnoj rampi tokom uragana. Prethodno je uragan Ian prošlog mjeseca zahvatio Floridu, a raketa je tada vraćena u objekt Vehicle Assemby Building iz sigurnosnih razloga. Prošle sedmice je ipak odlučeno da raketa ostane na lansirnoj rampi jer je tada uragan Nicole klasificiran kao tropska oluja.

Iz NASA-e kažu da bi vraćanje rakete u objekt predstavljalo rizik zbog nadolazećih snažnih vjetrova.

Na kraju je cijeli sistem izdržao oluju uz manju pretrpljenu štetu. Riječ je o dva primarna problema, bio je "sumnjiv" električni konektor na kanalu koji šalje tečno hidrogensko gorivo u raketu, a određena količina materijala se odvojila od letjelice Orion.

Električni konektor je u procesu popravka, dok će odvojeni tanki materijal pod nazivom vulkanizirajući silikom (RTV) nešto drugačiji "problem". NASA-in tim je uvjeren da to neće uzrokovati oštećenja Oriona koji ima dodatne zaštite ispod sloja zaduženog za pregrijavanje kapsule dok prolazi kroz atmosferu. Ipak, postoji određena zabrinutost da bi se još ovog materijala moglo odvojiti te stvoriti krhotine koje bi mogle oštetiti raketu. Stoga se vrše analize kako bi se ustanovilo da li postoji stvarna opasnost.

Aktuelni datum lansiranja je 16. novembar.