Tehnologija
0

NASA-in rover Opportunity obilježio 10. godišnjicu misije na Marsu

Klix.ba
Opportunity
Opportunity
NASA-ini stručnjaci nisu ni sanjali da će njihov rover Opportunity uveliko premašiti svoju tromjesečnu misiju na Marsu. Lansiran je 7. jula 2003. godine, i već 10 godina aktivno radi na istraživanju površine Crvene planete.

NASA će ovaj jubilej proslaviti vožnjom po površini Marsa. Opportunity je trenutno na putu do ruba kratera Endurance i tačke nazvane Solander Point. Na ovo putovanje zaputio se iz dva razloga. Prvi je što će na toj strani planete imati dovoljno sunca za pokretanje tokom nezgodnog zimskog perioda na Marsu, a drugi je taj da je količina geoloških slojeva na toj tački desetak puta viša nego na na nedavno istraženom području Cape York.

Opportunity je 15. maja ove godine oborio i rekord američkog svemirskog programa za pređenu kilometražu na drugoj planeti, sa pređenih 35,760 km. Raniji rekord držala je posada misije Apollo 17, sa 35,74 km. Pored obaranja rekorda, Opportunityjeva misija bila je od velikog značaja za nova saznanja o Marsu. Otkrio je kako je na ovoj planeti nekada postojala tekuća voda, što znači da je i postojala mogućnost za pojavljivanje života.

Spirit, Opportunityjev blizanac, je svoju misiju završio 2011., kada je NASA izgubila kontakt sa njim. Ukoliko Opportunity preživi narednu zimu, očekuje ga nastavak istraživanja i obaranje rekorda od 42 km, koji je robotsko vozilo Lunokhod 2 postavilo na Mjesecu 1973. godine.