Zamjena za ISS
29

NASA finansira razvoj novih svemirskih stanica, odabrane tri kompanije

D. B.
Koncept kompanije Northrop Grumman
Koncept kompanije Northrop Grumman
Američka svemirska agencija NASA je odabrala tri kompanije koje će dobiti vladina sredstva za razvoj privatnih svemirskih kompanija.

Od ukupno 11 prijedloga NASA je odabrala kompanije Blue Origin, Nanoracks LCC i Northrop Grumman, koje će dobiti više od 400 miliona dolara federalnih sredstava kroz tri odvojena sporazuma.

NASA je zatražila prijedloge u julu za svoj CLD program (Commercial Low Earth Orbit Development), koji ima za cilj podržavati razvoj komercijalnih svemirskih stanica. To je dio većeg plana da se zamijeni Međunarodna svemirska stancia komercijalnim svemirskim stanicama. Kroz ovaj model bi NASA bila mušterija komercijalne svemirske industrije, a to bi joj omogućilo da smanji troškove i fokusira se na istraživanja.

Blue Origin će dobiti 130 miliona dolara za razvoj stanice Orbital Reef u saradnji s kompanijom Sierra Space, koja je ranije proizvela svemirski avion Dream Chaser. Iz kompanije Blue Origin kažu da će stanica biti operativna do drugoe polovine desetljeća.

Nanoracks LCC dobija 160 miliona dolara za svoj koncepst Starlab stanice. To je zajednički projekt s kompanijama Voyager Space i Lockheed Martin, a stanica je dizajnirana za četiri astronauta i obavljanje naprednog biološkog istraživanja, istraživanje materijala i drugo. Lansiranje ove stanice je planirano za 2027. godinu.

Northrop Grummanu pripada 125,6 miliona kako bi razvio komercijalnu stanicu korištenjem postojećih tehnologija pout svemirske letjelice Cygnus, koja se trenutno koristi za transport tereta na ISS. Northrop sarađuje s Dyneticsom na konceptu modularne svemirske stanice, a u budućnosti će se projektu priključiti još neki partneri.

Axiom Space, kompanija iz Houstona, dobila je sredstva u januaru 2020. godine da razvije komercijalni modul koji će biti dodatak ISS-u. Ovog puta nije dobila nikakva sredstva.