Nazvan Voice II
9

Nakon Siri, Alexe i Cortane, Google uveo asistenta muškog glasa

Klix.ba
Ukoliko ste nekad poželjeli da vaša glasovna asistentica na pametnim uređajima postane asistent, Google vam je to sada omogućio. Na Googleovim postavkama možete izabrati asistenta Voice II te uz pomoć muškog glasa upravljati iOS aplikacijama, Android uređajima, pametnim zvučnicima...

Dosad su sve tehnološke kompanije razvijale glasovne asistentice. Apple ima Siri, glas Microsoftovoj Cortani snimila je glumica Jen Taylor, a Amazon ima asistenticu Alexu.

Međutim, aktivacijom operativnog sistema 7.12, Google je odlučio napraviti malu promjenu te pružiti korisnicima mogućnost izbora između muškog i ženskog glasa. Ovi glasovni asistenti nemaju imena kao Siri, Alexa ili Cortana, u Googleovim postavkama ženski asistent nazvan je Voice I, a muški Voice II.

Ukoliko još niste dobili ovu opciju na vašim uređajima, morat ćete prvo ažurirati Googleove aplikacije.

Googleova glasovna asistentica tek je od polovine ove godine dostupna i na Appleovom iOS operativnom sistemu. U početku su je mogli koristiti samo vlasnici Google Pixel pametnih telefona, ali se vremenom Googleova asistentica proširila i na druge uređaje, a danas je dobila i zamjenu s muškim glasom.