Zbog rizika od eksplozije
0

Najskuplji borbeni avion ne može letjeti tokom grmljavine

Klix.ba
Avion F-35B (Foto: AFP)
Avion F-35B (Foto: AFP)
F-35B možda jeste najskuplji borbeni avion na svijetu, ali ne očekujte od njega da letim po lošem vremenu. Zbog straha da bi munje mogle izazvati eskploziju rezervoara sa gorivom, ovaj avion, koji košta 237 miliona dolara, mora letjeti najmanje 40 kilometara udaljen od bilo kakve oluje koju prati grmljavina.

Sve dok se mjerač kisika u rezervoaru za gorivo ne redizajnira, ovaj avion, poznat pod imenom "Lightning II", ne smije letjeti po olujnom vremenu.

Avion su trebali koristiti američka armija, mornarica i zrakoplovne snage. Do 2018. je bilo planirano da određeni broj ovih aviona bude i u službi britanske kraljevske mornarice i kraljevskih zrakoplovnih snaga.

Međutim, to nije jedini problem otkriven na ovom avionu. Još jedna greška u dizajnu rezervoara sprečava avion da se brzo spušta na male visine. Pentagon je obje greške opisao kao apsolutno neprihvatljive na jednom vojnom avionu, prenosi AFP.

Pored svega navedenog, pokušaj da se poveća efikasnost aviona prilikom potrošnje goriva smanjenjem mase ga je učinila podložnijim neprijateljskim napadima. Inžinjeri američkih zrakoplovnih snaga i kompanije Lockheed Martin, koja je radila na proizvodnji aviona, su otkrili i moguća napuknuća na desnom krilu i desnom motoru aviona.

Viziri na pilotskim kacigama koji pilotima trebaju slati sve informacije u realnom vremenu daju pogrešne informacije.

Kritičari ovaj avion, od trenutka kada je postao najskuplji projekt Pentagona, nazivaju katastrofom. Očekuje se da će kupovina, korištenje i popravke ovih aviona u narednih 30 godina koštati 1,5 biliona dolara.

Mnoge zemlje, koje su prvobitno planirale kupovinu ovih aviona, sada odustaju od ugovora. Kanada je odustala od kupovine 65 ovih aviona, a Italija je smanjila narudžbu sa 131 na 90 aviona.