Nadmašio Angry Birds
0

VIDEO / Najpopularniju igricu na App Storeu osmislio 14-godišnjak

Sarajevo-x.com
Robert Nay s majkom
Robert Nay s majkom
Robert Nay, 14-godišnjak iz Spanish Forka u Utahu, kreator je igrice koja je uspjela s vrha najpopularnijih aplikacija na App Storeu skinuti čuvenu igricu Angry Birds.

Donedavno najpopularniju igru na App Storeu, Angry Birds, dizajniralo je 17 osoba zaposlenih u jednoj finskoj kompaniji. Trenutno najpopularniju igricu, nazvanu Bubble Ball, kreirala je samo jedna osoba - samouki 14-godišnjak.

Nay tvrdi da je sam učio kako da programira, a svoju prvu web-stranicu napravio je još u trećem razredu osnovne škole. On Bubble Ball opisuje kao puzzle igricu baziranu na zakonima fizike. Ima više nivoa, a cilj jeste da igrač sačuva lopticu i stigne do posljednjeg nivoa.

Igrica za zabavu i testiranje genijalnosti

U opisu igre na iTunesu korisnicima se sugeriše da probaju iznimno zabavnu igricu zahvaljujući kojoj mogu testirati svoju genijalnost i vještine.

"Ovo je odlična igrice za testiranje vašeg logičkog razmišljanja i za zabavljanje kada vam je dosadno", navedeno je u opisu.

Dječak je istakao da je na izradi igrice radio mjesec dana, koristeći kodove koje je sam naučio. Ideju da napravi igricu dao mu je prijatelj, koji zna da je naprosto "zaluđen" svojim iPodom.

Za 14 dana Bubble Ball skinut dva miliona puta Uz malo istraživanja, puno odlučnosti i znanja u oblasti programiranja 14-godišnji Amerikanac počeo je rad na Bubble Ballu u novembru 2010. godine. Njegova majka Keri pružila mu je malu pomoć u crtanju zagonetki, ali je gotovo sve uradio sam Nay.

Kako je istakao dječak u razgovoru za američke medije, najteže od svega mu je bilo čekati da vidi kako će ljudi prihvatiti njegovu igricu.

I čekao je punih sedam dana i ni slutio nije da će Bubble Ball postati najpopularnija igrica. Za samo dvije sedmice igrica je skinuta više od dva miliona puta. Da je naplaćivao samo po dolar, 14-godišnjak bi zaradio mnogo novca.

"Stvarno nisam znao da će igrica tako dobro proći i da će biti na prvom mjestu", kazao je školarac kojem je omiljeni predmet matematika.

Robert Nay se nada da će uskoro početi zarađivati novac na svojoj prvoj igrici, a do tada će raditi na kreiranju nove i svirati, s obzirom da je veliki zaljubljenik u muzičke instrumente.