{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najnesigurnije web domene

S
4.6.2008. u 11:50
0
0
Najnesigurnije web domene
0
Najnesigurnije web domene
Surfajući Internetom korisnici se često uvjere da nisu sve stranice i sve domene jednako sigurne.
McAfee je otkrio da su najopasnije domene za navigiranja ".hk" (Hong Kong), ".cn" (China) i ".info" (information).

Od svih ".hk" stranica koje je McAfee testirao, 19,2% ih je označeno kao potencijalno opasnim za posjetioce; jednako je obilježeno i 11,8% ".cn" i 11,7% ".info" stranica.
Malo više od pet procenata stranica sa domenom ".com", svjetski najpoznatijom, su identificirane kao opasne.

Stotine, vjerovatno hiljade kompanija su u biznisu registracije imene domena, neka od njih su velika i poznata, druga su manja i manje značajna, koje nude jeftine usluge i sa površnim ili nikakvim pozadinskim provjerama kako bi primamili više klijenata.

Među najsigurnije domene spadaju finska (.fi), japanska (.jp), norveška (.no), slovenačka (.si) i kolumbijska (.co). Vjerojatnost neželjenog downloada spywarea, adwarea, virusa ili "zloćudnog" softvera tokom surfanja internetom se u toku 2007. godine povećala za 41,5%.

Iako su najnesigurnije domene Hong Konga ne mora značiti da su sve ".hk" domene centrirane u tom gradu, jer mnogi koji žele distribuirati neželjene aplikacije zakupljuju domene i koriste ih u područjima gdje je slaba internetska zakonska regulativa.

U Kini se registracija domene plaća oko 15 centi dok je u Japanu i Australiji za registraciju domene potreban dokaz o postojanju firme koja ima sjedište tamo gdje se zakupljuje domena. Što se tiče stranica s pornografskim sadržajem, one su jednako sigurne ili nesigurne kao i ostale stranice uprkos uvjerenju kako se posjeta tim stranicama "naplaćuje" neželjenim softverom, prenosi američki portal Yahoo!.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: