{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Najnesigurnije web domene

S
Sarajevo-x.com
4.6.2008. u 11:50
0
0
Najnesigurnije web domene
0
Najnesigurnije web domene
Surfajući Internetom korisnici se često uvjere da nisu sve stranice i sve domene jednako sigurne.
McAfee je otkrio da su najopasnije domene za navigiranja ".hk" (Hong Kong), ".cn" (China) i ".info" (information).

Od svih ".hk" stranica koje je McAfee testirao, 19,2% ih je označeno kao potencijalno opasnim za posjetioce; jednako je obilježeno i 11,8% ".cn" i 11,7% ".info" stranica.
Malo više od pet procenata stranica sa domenom ".com", svjetski najpoznatijom, su identificirane kao opasne.

Stotine, vjerovatno hiljade kompanija su u biznisu registracije imene domena, neka od njih su velika i poznata, druga su manja i manje značajna, koje nude jeftine usluge i sa površnim ili nikakvim pozadinskim provjerama kako bi primamili više klijenata.

Među najsigurnije domene spadaju finska (.fi), japanska (.jp), norveška (.no), slovenačka (.si) i kolumbijska (.co). Vjerojatnost neželjenog downloada spywarea, adwarea, virusa ili "zloćudnog" softvera tokom surfanja internetom se u toku 2007. godine povećala za 41,5%.

Iako su najnesigurnije domene Hong Konga ne mora značiti da su sve ".hk" domene centrirane u tom gradu, jer mnogi koji žele distribuirati neželjene aplikacije zakupljuju domene i koriste ih u područjima gdje je slaba internetska zakonska regulativa.

U Kini se registracija domene plaća oko 15 centi dok je u Japanu i Australiji za registraciju domene potreban dokaz o postojanju firme koja ima sjedište tamo gdje se zakupljuje domena. Što se tiče stranica s pornografskim sadržajem, one su jednako sigurne ili nesigurne kao i ostale stranice uprkos uvjerenju kako se posjeta tim stranicama "naplaćuje" neželjenim softverom, prenosi američki portal Yahoo!.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: