{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Najfascinantnije fotografije načinjene teleskopom Hubble

S
11.4.2010. u 08:56
0
5
Najfascinantnije fotografije načinjene teleskopom Hubble
0
Najfascinantnije fotografije načinjene teleskopom Hubble
Za 20. godišnjicu teleskopa Hubble NASA je objavila nekoliko najznačajnijih i najboljih fotografija svemira koje su načinjene tim teleskopom.
Dvije decenije nakon lansiranja teleskopa Hubble način na koji ljudi vide i razumiju svemir se potpuno promijenio zahvaljujući brojnim fotografijama koje su njime načinjene. Upravo zbog toga NASA se odlučila da na 20. "rođendan" teleskopa objavi najdramatičnije i naučno najvažnije fotografije ikada načinjene.

Na fotografijama su prikazani masivni oblaci prašine u kojima se rađaju nove zvijezde, trenutak kada zvijezda umire, te neke od novih planeta koje se nalaze u udaljenim dijelovima Sunčevog sistema.

NASA je fotografije objavila u novoj knjizi nazvanoj "Hubble: Putovanje kroz prostor i vrijeme".

Također, objavljene su i fotografije teleskopa na kojima je prikazano kako je on tokom 20 godina nadograđivan, poboljšavan i održavan. Inače, na teleskop Hubble utrošeno je 10 milijardi dolara.

Hubble je lansiran u svemir 24. aprila 1990. godine sa svemirskog broda Discovery. Prve fotografije koje je teleskop načinio su bile crno-bijele, koje su i pokazale da je ogledalo teleskopa nepravilno postavljeno. Već 1993. NASA-in teleskop je popravljen, te su i fotografije koje je slao na Zemlju bile kvalitetnije.

Od tada do danas teleskop je pet puta servisiran. Hubble će izvanredne fotografije slati do 2014. godine, a nakon toga ide u penziju i zamnjenit će ga teleskop James Webb .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: