FIT Mostar
256

Najbolji mladi bh. informatičari usavršavaju svoja znanja u razvoju aplikacija

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
DevOps & Sysadmin Day konferencija je koja se danas održava na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a koja nastoji poboljšati znanja kroz savladavanje nove metodologije upravljanja životnim ciklusom aplikacija, koja poboljšava same IT performanse, kvalitet softvera, sigurnost, kao i poslovne rezultate.

Jedan od organizatora konferencije, predavač na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru Adel Handžić kaže nam kako je ova viskoškolska institucija shvatila važnost novih metodologija kao što je DevOps, posebno jer je u stalnom doticaju s industrijom.

"Javljaju nam se naši bivši studenti koji imaju svoje kompanije ili rade kod velikih IT firmi i kažu nam da, kako bi danas bili konkurentni na tržištu, moraju imati kvalitetan softver koji izlazi brzo, koji se brzo usavršava od bagova i brzo dolazi do novih verzija. Problem je što imamo odvojene timove, razvojni i tim za IT operacije, a oni nisu usaglašeni i dešavaju se razni propusti, softveri ne rade kako treba i klijenti ispaštaju. Posljednjih nekoliko godina se desilo spajanje te dvije grane i tako su nastali DevOps timovi koji rješavaju tu vrstu problema", objašnjava nam Adel Handžić.

DevOps automatizira cjelokupan proces razvoja softvera i olakšava i razvojnim timovima, a i administratorima te generalno pridonosi boljoj tržišnoj poziciji proizvoda.

"Studenti koji dolaze na intervjue za posao do sada nisu bili upoznati o ovome i mi sada nastojimo ponuditi razne alate koje koriste DevOps timovi. Danas na konferenciji predaju ljudi koji su najbolji u našoj državi u ovome, od njih su više od polovine bili naši studenti. Izdovjio bih Alena Komljena koji je dosta dugo u ovoj oblasti", kaže nam Handžić, naglašavajući da je DevOps timovi danas čine 27 posto jedne IT kompanije.

Haris Omerčaušević je student treće godine FIT-a i učesnik današnje konferencije, kaže nam kako je svjestan važnosti alata o kojima će se danas upoznati te da se bez ovih znanja više neće moći napredovati u IT sektoru. Haris sebe i dalje vidi na ovoj visokoškolskoj instituciji te smatra da znanja koja ovdje može steći mladom čovjeku mogu omogućiti kvalitetan život u našoj zemlji.

Na konferenciji pored studenata FIT-a iz Mostara učestvuju i studenti drugih naših fakulteta iz informatičke oblasti.