Tehnologija
0

Na Google Earthu predstavljena detaljna mapa svjetskih šuma

Klix.ba
Pomoću snimaka sa američkog satelita Landsat 7, prvi put u historiji je objavljena detaljna mapa svih svjetskih šuma i njihovog stanja.

Pomoću satelita, kojim zajednički upravljaju NASA i USGS, izrađena je mapa koja prikazuje koliko šuma je nestalo u posljednjih desetak godina te koliko područja je pošumljeno.

Naučnici sada, uz pomoć bogate baze podataka, mogu proučavati porediti stanje šumskih područja u pojedinim državama te pratiti nestanak šuma. Svaki piksel na karti označava područje veličine prosječnog stadiona.

"Dobili smo podatke o godišnjoj deforestaciji u posljednjih 12 godina na čitavoj planeti", rekao je Matthew Hansen, vođaj istraživačkog tima na Univerzitetu u Marylandu. Sa kolegama je analizirao 143 milijarde piksela na 654 hiljade satelitskih snimaka kako bi napravili mapu koju svi korisnici interneta mogu detaljno proučavati na Google Earthu.

Od 2000. do 2012. godine nestalo je ukupno 2,3 miliona kvadratnih kilometara šuma, dok je pošumljeno samo 800 hiljada kvadratnih kilometara.