Značajan jubilej
30

Na današnji dan prije 20 godina Zuckerberg je pokrenuo Facebook, objavio niz fotografija i videa iz tog vremena

M. G.
Zuckerberg u prvim danima Facebooka (Foto: Instagram)
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg obilježio je veliki jubilej postojanja ove društvene mreže uz niz starih fotografija i videa.

Zuckerberg je postavio staru fotografiju na svojoj Instagram priči, uz poruku: "Prije 20 godina, na današnji dan lansirao sam Facebook."

Također je podijelio nekoliko postova na svom računu.

"20 godina kasnije, još uvijek smo tu", napisao je Zuckerberg uz fotografije sebe za stolom, gledajući u dva potpuno različita računara udaljena 20 godina jedan od drugog.

Zuckerberg je okružen raznim praznim bocama od pića na obje fotografije.

Zuckerberg je također podijelio montirani video s fotografijama i videima iz proteklih 20 godina.

Video počinje riječima: "Imam osjećaj da će ovo proći jako brzo", prije nego što pređe na pjesmu Aerosmitha "Dream On".

"Prije 20 godina lansirao sam nešto. Tokom godina, mnogo nevjerovatnih ljudi se pridružilo, izgradili smo još nevjerovatnih stvari. Još uvijek smo tu i najbolje tek dolazi", napisao je Zuckerberg uz video.

U klipovima se vidi Zuckerberg kako pozira s prijateljima i kolegama, uključujući Edwarda Saverina, koji je pomogao u osnivanju Facebooka. Dvojica su imala ozbiljne nesuglasice i podnijeli su odvojene tužbe jedan protiv drugog nakon što je Zuckerberg razvodnio Saverinove dionice Facebooka. Saverin je kasnije podnio tužbu tvrdeći da je Zuckerberg trošio novac Facebooka na osobne potrebe. Drama je zabilježena u filmu iz 2010. "The Social Network", u kojem je Zuckerberga igrao Jesse Eisenberg, a Saverina Andrew Garfield.

U videu se također pojavljuju supruga Zuckerberga, Priscilla Chan, bivša izvršna direktorica Mete, Sheryl Sandberg, koja je napustila funkciju 2022. godine, kao i trenutak između Eisenberga i Zuckerberga.

Godine 2021., Facebook se preimenovao u Meta Platforms. Meta Platforms uključuje Facebook, Instagram, Messenger, Threads, WhatsApp i još mnogo toga.