|

FOTO
/
Mozilla predstavila prve Firefox pametne telefone

Mozilla predstavila prve Firefox pametne telefone
4
Klix.ba
24.1.2013. u 08:24
11
komentara
4

dijeljenja
Mozilla predstavila prve Firefox pametne telefone
Mozilla je objavila detalje o svojim prvim pametnim telefonima koje će pokretati operativni sistem Firefox.
Ova prva dva pametna telefona će proizvoditi mala španska firma pod imenom Geeksphone, a bit će namijenjeni svima onima koji se bave razvojem softvera. Platforma je bazirana na programskom jeziku HTML5, a reklamira se kao uređaj koji će svima onima koji razvijaju softver omogućiti veću slobodu nego alternativni uređaji.


Međutim, ovi telefoni će se na tržištu morati boriti sa velikim brojem uređaja koji će uskoro biti predstavljeni javnosti. Blackberry 10, Ubuntu, Tizen i Sailfish će do kraja godine svi na tržište izbaciti vlastite pametne telefone. Analitičari vjeruju da Mozillini telefoni neće moći preživjeti na tržištu na kojem se već nalaze operativni sistemi Android, iOS, Windows Phone, Blackberry 7 i Simbian.


Mozillini telefoni su nazvani Keon i Peak. Keon je osnovni model sa ekranom od 3,5 inča, kamerom od tri megapiksela i relativno slabim Qualcomm Snapdragon 1 procesorom. Peak ima ekran od 4,3 inča, kameru od osam megapiksela i mnogo moćniji procesor Snapdragon 4.

Kako su rekli iz Mozille, Peak je nešto brži i moćniji od prve generacije uređaja koja će biti ponuđena široj javnosti. Također, uređaji će biti jeftiniji od mnogih alternativnih izbora, prenosi BBC.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...