{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mobiteli će u budućnosti "čitati" sa naših usana

S
7.3.2010. u 08:30
0
5
Mobiteli će u budućnosti "čitati" sa naših usana
0
Mobiteli će u budućnosti "čitati" sa naših usana
Protoip novog tehnološkog rješenja kojim će se ukinuti zaglušujuća buka razgovaranja putem mobitela, konačno je predstavljena javnosti u Njemačkoj. Budućnost je u tihoj komunikaciji, prognoziraju istraživači, i nova komunikacija će se odvijati mjerenjem tankih električnih signala koje proizvode mišići koji se pokreću kada neko govori, javlja BBC.
Novi uređaj će bilježiti ove pulseve čak i kad jedna osoba ne ispušta glasove, i generirati ih u sintetizirani govor ka drugom mobilnom uređaju.

"Prevozila sam se vozom jedne prilike i osoba koja je sjedila do mene je konstatno pričala putem telefona, tako da sam pomislila da se ovo mora promijeniti", kazala je za BBC Tanja Shultz, profesorica na Institutu za tehnologiju u njemačkom gradu Karlsruheu.

"Mi to nazivamo tihom komunikacijom", kazala je ona.

Uređaj koji je sada predstavljen javnosti u Njemačkoj, oslanja se na tehniku koja se naziva elektromiografija, a detektira električne signale mišića. Inače se koristi za dijagnosticiranje određenih bolesti, uključujući one koje podrazumijevaju oštećenje živaca.

Sadašnji prototip ovog uređaja koristi devet elektroda koje su postavljene na lice korisnika telefona.

"One hvataju električne potencijale koji rezultiraju vašim pomicanjem mišića za artikulaciju", objašnjava prof. Shultz, i dodaje da su to oni mišići koji su vam potrebni kako bi ste mogli praviti govor.

Električni puslevi se onda prebacuju na uređaj koji ih snima i pretvara, prije nego budu prebačeni putem bluetootha na laptop.

Tamo poseban softver prevodi signale u tekst, koji onda sintisajzer konačno uobličava u govor.

U budućnosti će, smatra profesorica Shultz, tehnologija moći biti upakovana u mobilni telefon za instantnu komunikaciju.

U početku, primjena ove tehnologije moći će se vršiti kod ljudi koji su izgubili glas zbog neke bolesti ili nesreće, ali može biti i osnova za novi način prevođenja.

"Možete govoriti svojim maternjim jezikom i tekst onda može biti preveden na drugi jezik", objašnjava prof. Shultz. "Osoba sa kojom komunicirate bi nakon toga mogla čuti sintetizirani glas na drugom jeziku", dodaje ona.

Ovu tehnologiju već je istraživala američka NASA za korištena pri jednostavnim komandama u bučnom okruženju na svemirskim stanicama, ali novi iskorak koji prave njemački istraživači, je to da bi sistem sada mogao prepoznavati i snimati čitave izgovorene rečenice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: